Suplimentele cu glucozamină, prezentate drept un remediu pentru durerile articulare, asociate cu scăderea riscului de boli cardiovasculare la pacienți, arată un studiu realizat de organizația britanică non-profit UK Biobank și publicat de British Medical Journal.
La studiu au luat parte 466.093 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, fără boli cardiovasculate, care au completat un chestionar privind folosirea de suplimente alimentare ce includ glucozamină.
Participanții s-au înscris în perioada 2006-2010 și au fost urmăriți până în 2016. Cercetătorii au urmărit instalarea unor afecțiuni cardiovasculare inclusiv infarcturile. În perioada de urmărire s-au înregistrat 10.204 de evenimente cardiovasculare, dintre care 3.060 de cazuri de deces, 5.745 legate de boli arteriale coronariene și 3.263 de infarcturi.
După ajustările legate de vârstă, sex, indice de masă corporală, factori legați de stilul de viață, dietă și utilizarea altor suplimente, autorii studiului au conchis că folosirea glucozaminei este asociată cu un risc mai mic cu 9%-22% de evenimente cardiovasculare.
Autorii studiului cred că suplimentele cu glucozamină au un efect antiinflamator, ceea ce ar putea explica beneficiile, însă sunt necesare investigații suplimentare. Ei au atras atenția că este vorba numai de un studiu observațional, deci nu poate stabili o relație de cauzalitate. În plus, nu include informații detaliate despre doza de glucozamină utilizată sau despre durata folosirii.
Ce este glucozamina?
Glucozamina, denumită și citosamină, este un aminozahar și un precursor în sinteza biochimică a proteinelor și lipidelor glicozilate. Glucozamina face parte din structura polizaharidelor, chitosanului și chitinei. Glucozamina este una dintre cele mai abundente monozaharide și se obține comercial, de regulă, prin hidroliza exoscheletelor crustaceelor. Este disponibilă, însă, și sub forme sintetice. Este disponibilă sub diferite forme precum clorura de glucozamină, N-acetil-glucozamina și sulfatul de glucozamină.
La ce este utilizată glucozamina?
Este frecvent folosită ca tratament pentru osteoartrită, deși acceptarea ei ca terapie medicală variază, iar eficiența ei este încă dezbătută. De vreme ce glucozamina este un precursor al glicozaminoglicanilor, iar glicozaminoglicanii reprezintă o componentă majoră a cartilajului articular, suplimentele de glucozamină pot ajuta la refacerea cartilajului și la tratarea artritei, spun producătorii.
Studiile privind cât de sigură este glucozamina sunt limitate. Medicii nu le recomandă persoanelor cu alergie la fructe de mare, femeilor însărcinate sau care alăptează să nu o utilizeze. Unii experți le recomandă să evite suplimentele care o conțin și persoanelor care iau warfarină, pentru că ar putea afecta coagularea sângelui.
Ce cred experții despre studiu?
“Numai un studiu clinic poate stabili dacă este valid sau nu riscul mai scăzut observat. Studiile observaționale pot doar să genereze idei noi pentru a fi testate”, consideră prof. Naveed Sattar, de la University of Glasgow, citat de BBC News. “Multe alte suplimente nu s-au dovedit benefice în testele clinice, chiar și când cele observaționale sugerau că ar putea exista beneficii pentru sănătate. Unele suplimente s-au dovedit chiar nocive. Deci, deocamdată, nu m-aș grăbi să cumpăr glucozamină pentru a-mi scădea riscul de boli cardiovasculare, când există multe alte căi eficiente, dovedite, pentru a face acest lucru”, a adăugat el.
“Unul din patru britanici moare din cauza bolilor cardiovasculare. Este nevoie urgentă să finanțăm studii care ar putea duce la prevenție, diagnosticare și terapii mai bune. Dacă un supliment cunoscut și disponibil, precum glucozamina, ar putea ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, inclusiv infarctul, este o cale care merită explorată. Între timp, este important să ne reducem riscul printr-un stil de viață sănătos și, atunci când este cazul, să luăm medicamentele recomandate de medic”, a subliniat dr. Sonya Babu-Narayan, de la British Heart Foundation, pentru postul britanic de televiziune.