Sute de milioane de euro pentru apă potabilă din surse controlate microbiologic în România

Uniunea Europeană investește 275,7 milioane de euro pentru îmbunătățirea aprovizionării cu apă potabilă și pentru ameliorarea serviciilor de colectare și de tratare a apelor uzate din județele Cluj și Sălaj. Finanțarea va fi acordată prin Fondurile de Coeziune ale blocului comunitar, iar proiectul va face ca aproape 240.000 de români să beneficieze de apă potabilă mai bună.

„Toată lumea ar trebui să aibă acces la apă potabilă bună. Prin acest proiect de coeziune, UE investește în sănătatea și calitatea vieții cetățenilor, protejând totodată mediul și reducând pierderile de apă. Iată o excelentă concretizare a demersurilor UE pentru cetățeni” a declarat comisarul European pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, Karmenu Vella.

 

Racordarea de apă potabilă va crește la 95%

 

Proiectul va crește de la 79% la 95% procentul de racordare a populației din zonă la rețeaua de aprovizionare cu apă potabilă. Lucrările vor extinde alimentarea cu apă potabilă prin utilizarea unor surse controlate microbiologic. Ele includ, de asemenea, modernizări ale instalației de tratare a apei de la Gilău, reabilitarea sursei de apă subterană de la Florești, din Cluj, și construcția sau reconstrucția unor rețele a căror lungime totalizează aproape 1.550 km. Finalizarea proiectului este prevăzută în iulie 2023.

 

Ce sunt Fondurile de Coeziune

 

Fondul de Coeziune, înființat în 1994, este un fond special al comunității europene care ajută statele membre cu un produs național brut pe cap de locuitor de mai puțin de 90% din media comunitară să-și reducă diferențele dintre nivelurile de dezvoltare economică și socială și să-și stabilizeze economiile. Pentru perioada de programare 2014-2020, acesta asigură sprijin pentru investiții în domeniul mediului, inclusiv în domenii legate de dezvoltarea durabilă și energia sustenabilă care prezintă beneficii de mediu, rețelele transeuropene în domeniul infrastructurii de transport și asistență tehnică. În această perioadă, Fondul de coeziune pune la dispoziție fonduri pentru 15 state membre: Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia și Slovenia.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.