SUUB demarează o campanie de testare și vaccinare anti HPV

În România, zilnic, nouă femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin iar șase mor din cauza cancerului uterin; potrivit statisticilor, peste 95% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infecţia cu virusul papiloma uman (HPV).

Cancerul de col uterin – o afecţiune care poate fi prevenită prin vaccinare şi screening -poate fi vindecată dacă este depistată la timp şi tratată corespunzător. Astfel, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti anunță demararea campaniei de încurajare a vaccinării împotriva HPV intitulată „Alege să previi cancerul! Vaccinează-te Anti-HPV!”.

Potrivit reprezentanților instituției, femeile se pot prezenta la spital cu bilet de trimitere de la medicul de familie către cabinetul de Ginecologie din Ambulatoriul SUUB unde vor fi consultate şi vor beneficia de o schemă pentru vaccin împotriva HPV. Pacientele cu vârste între 19 şi 45 ani au vaccinarea decontată în regim compensat 50%.

„În luna martie am decis să venim în sprijinul acelora care vor să se vaccineze anti-HPV şi să le oferim posibilitatea să fie consultate şi vaccinate în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti. În această campanie sunt implicaţi atât medici ginecologi, cât şi specialişti în dermatovenerologie şi infecţionişti, pentru că punem pacienţii noştri pe primul loc şi împreună luptăm împotriva cancerului!”, menționează Cătălin Cîrstoiu, managerul SUUB, într-un comunicat de presă.

Potrivit șefului Clinicii Obstetrică-Ginecologie din cadrul SUUB, Monica Mihaela Cîrstoiu, vaccinarea anti- HPV conferă un grad ridicat de protecţie împotriva leziunilor precanceroase de col uterin, cancerului de col uterin şi poate oferi protecţie şi faţă de neoplasmul anal, orofaringian, vulvar, vaginal şi penian:

„Cancerul de col uterin este o afecţiune care poate fi prevenită prin screening şi vaccinare şi poate fi vindecată dacă este depistată la timp şi tratată corespunzător. Noi, medicii ginecologi am tratat cazuri grave şi foarte grave, am avut şi paciente foarte tinere cu diagnostic cancer de col uterin cărora le-am salvat viaţa, însă foarte importantă este prevenţia şi vrem, ca de Mărţişor, să le readucem aminte doamnelor şi domnişoarelor că sănătatea este mai presus decât orice: mamă sănătosă, copil sănătos, familie sănătoasă”, subliniază aceasta.

Vaccinarea anti-HPV este gratuită pentru fete şi băieţi cu vârste între 11 şi 19 ani

Efectuarea periodică a testelor Babeş-Papanicolau se recomandă începând cu vârsta de 21 ani, la fel și a testarea HPV, cotestarea şi vaccinarea anti HPV.

În perioada 2019-2023, la SUUB au fost diagnosticate 371 cazuri de cancer de col, media de vârstă a pacientelor fiind de 53 ani, cea mai tânără pacientă având 21 ani. De-asemenea, 10% dintre cazurile de la SUUB au fost cazuri terminale cu hemoragie excesivă pe cale vaginală, cu risc vital, tratate prin embolizare vasculară în scop hemostatic.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.