SUUB: Primul caz în care diagnosticul final hostopatologic a fost stabilit în urma tehnicii imunocitochimiei pe citobloc, cu material recoltat în urma paracentezei

sursa foto: SUUB/Facebook

O pacientă de aproximativ 60 de ani, internată cu suspiciune de cancer ovarian, a reprezentat primul caz din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB) în care diagnosticul final hostopatologic a fost stabilit în urma tehnicii imunocitochimiei pe citobloc, cu material recoltat în urma paracentezei.

Potrivit unui comunicat al unității medicale, prin tehnica citoblocului se pot pune diagnostice exacte ale subtipurilor tumorale principale ale tumorilor ovariene, similare cu diagnostice histopatologice obținute în urma examinării pieselor de rezecție clasice (tehnici chirurgicale invazive).

De asemenea, prin tehnica imunocitochimică se pot discerne și alte patologii cu prezentare clinică similară, pentru care abordarea terapeutică este diferită, de aceea tehnica utilizată este esențială și pentru diagnosticul diferențial.

„Pacienta de la S.U.U.B a fost evaluată și investigată de o echipă multidisciplinară formată din: dna prof. univ. dr. Monica Mihaela Cîrstoiu, șeful clinicii de Obstetrică- Ginecologie din SUUB, dna dr. Șef Lucrări Sorina Diaconu, medic primar medicină internă; medic primar gastroenterologie, Șef Lucrări dr. Adrian Dumitru medic primar anatomie patologică”, potrivit comunicatului citat.

Sursa citată precizează că în Romania diagnosticul histopatologic de cancer ovarian în stadii avansate necesită, de obicei, o intervenție chirurgicală laborioasă cu excizia parțială a tumorii, atunci când este posibil, „dar în cazurile avansate tumora se extinde uneori în întreaga cavitate abdominală, făcând intervenția chirurgicală dificilă sau chiar contraindicată”.

„Chiar și în acest caz, pacientele au nevoie de un diagnostic histopatologic cât mai exact pentru adaptarea tratamentului oncologic și pentru stabilirea unor indici prognostici și predictivi”, arată sursa citată.

Potrivit reprezentanților unității medicale, abordarea minim-invazivă în vederea stabilirii diagnosticului tumoral devine imperioasă.

„Tehnicile minim-invazive au atât scop terapeutic, dar pot fi și diagnostice din perspectiva materialului citologic recoltat (prin paracenteză). Ulterior, lichidul este procesat în vederea obținerii unor specimene citologice care oferă informații privind patologia neoplazică sau tipul de tumoră. De asemenea, metoda folosită poate fi completată cu teste imuncitochimice care să rafineze și mai mult diagnosticul histopatologic și să ofere medicului curant cât mai multe date astfel încât să abordeze personalizat fiecare caz în parte”, afirmă sursa citată.

Cancerul ovarian are o incidență de 11 la 100.000 locuitori și este a opta cauză de deces prin cancer în România. Cancerul ovarian nu dă simptomatologie decât în stadii avansate, când beneficiile terapeutice sunt limitate, au mai transmis reprezentanții SUUB.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.