23 iulie este Ziua Mondială a Sindromului Sjogren, boală autoimună care se manifestă în principal prin uscăciune la nivelul ochilor şi la nivelul gurii.
Spitalul Universitar de Urgență Militar Central “Dr.Carol Davila” (SUUMC) a publicat un interviu cu Locotenent colonel medic dr. Ciprian Jurcuţ, medic primar Medicină internă, medic specialist Reumatologie, compentenţă Ecografie generală, doctor în Ştiinţe medicale, şef Secţie Clinică Medicină Internă II despre această afecţiune, diagnostic, tratament şi prevalenţă.
„Simptomele pe care le descriu pacienţii sunt de senzaţie de nisip sau alt corp străin în ochi, de arsură la nivelul ochilor, absenţa lacrimilor în situaţii în care ar fi natural ca acestea să apară. În ceea ce priveşte simptomele de uscăciune bucală, pacienţii relatează dificultăţi în mestecarea şi înghiţirea alimentelor, necesitatea de a bea apă în timp ce mănâncă alimente, probleme dentare de tipul cariilor multiple şi frecvente. Sindromul Sjogren poate afecta până la 3-5% din populaţia adultă de peste 50-55 de ani”, spune dr. Ciprian Jurcuţ.
Material video realizat de col. Oana Ciobanu şi Daniel Iancu