Raportul dintre decesele asociate COVID-19 și procentul de adulți obezi este subiectul unui studiu asupra datelor extrase din 142 de țări.
Conform datelor cercetării publicate în Scientific Reports, persoanele adulte obeze sunt concentrate în principal în țările cu venituri relativ mari, în timp ce țările cu venituri mici cuprind proporții mai semnificative de indivizi slabi astfel că ratele de mortalitate ale infecțiilor cu sindromul respirator acut sever SARS-CoV-2 sunt de obicei mai mari în rândul națiunilor mai prospere.
Conform concluziilor, obezitatea este asociată multor afecțiuni medicale cronice care ar putea duce la deces din cauza COVID-19 și, în plus, ar putea crește durata și volumul excreției SARS-CoV-2, ceea ce poate contribui la o transmisibilitate virală mai mare către alții.
Obezitatea ca factor determinant al variațiilor la nivel de țară ale ratelor de mortalitate cu infecții SARS-CoV-2
Datele despre mortalitatea asociată cu COVID-19 au fost furnizate de Centrele Europene pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC); comparativ, datele privind proporțiile adulților obezi au fost preluate din baza de date a Observatorului Global al Sănătății (GHO) a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) – menționează Medical News.
Indivizii cu valori ale indicelui de masă corporală (IMC) care depășesc 30,0 kg/m 2 au fost considerați obezi iar cei cu valori ale IMC între 25,0 kg/m 2 și 29,9 kg/m 2 au fost considerați supraponderali.
Datele privind parametrii la nivel de populație, inclusiv proporția persoanelor în vârstă cu vârsta peste 65 de ani, vârsta medie a participanților și procentul de femei, au fost extrase din estimările populației publicate de Divizia Națiunilor Unite pentru Populație iar cele privind venitul la nivel național, care au fost clasificate ca scăzut, mediu-inferior, mediu-superior și ridicat, au fost făcute de estimările venitului național brut (VNB) pe cap de locuitor din 2019, determinate prin utilizarea clasificării Atlas a Băncii Mondiale.
Națiunile cu VNB pe cap de locuitor de cel puțin 12.536 USD au constituit națiuni cu venituri mari ale gospodăriilor, cele între 4.046 USD și 12.535 USD au fost considerate cu venituri medii superioare; cele cu 1.036 și 4.045 USD – venituri medii inferioare, sub 1.035 USD fiind considerate state cu venituri mici.
Au fost efectuate modele de regresie multivariată și ponderată de tip polinom pentru a estima legătura dintre mortalitatea COVID-19 și obezitate
S-a observat o relație semnificativă, pozitivă și parțială între decesele legate de COVID-19 și procentul de adulți obezi care locuiesc în 142 de țări, indiferent de vârsta medie a participanților, sexul, procentul persoanelor în vârstă și populația feminină.
Conform surselor citate, limitele intervalelor de încredere centrate în jurul estimărilor de elasticitate punctuală pentru elasticitățile mortalității asociate cu COVID-19 în rândul adulților obezi s-au extins între 0,70 și 2,10.
Mortalitatea legată de COVID-19 în ceea ce privește procentul de adulți obezi, cea mai mare în țările bogate
În medie, creșterea fiecărui punct procentual în procentul de adulți obezi a contribuit la un plus de 1,50% puncte la mortalitatea asociată infecției cu SARS-CoV-2 în rândul persoanelor care locuiesc în națiunile bogate în timp ce un studiu anterior a raportat că limitele intervalului de încredere calculate în jurul elasticităților punctuale prezise privind proporția adulților supraponderali au variat între 0,20 și 5,40.
În context, recentul studiu a raportat elasticități punctuale prezise mai bine distribuite, calculate pentru adulții obezi comparativ cu cele raportate pentru adulții supraponderali.