Tensiunea arterială – măsurată prin oscilometrie, cu un ceas inteligent

Primul aparat portabil pentru monitorizarea tensiunii arteriale – HeartGuide – se lansează astăzi la Consumer Electronics Show (CES) 2019, în Las Vegas. Dispozitivul creat de compania Omron are forma unui ceas de mână și a primit recent autorizarea ca dispozitiv medical în SUA, din partea FDA. HeartGuide este, de astăzi, disponibil pe piața americană.

 

Peste 80 de brevete de invenție, la purtător

 

Noul dispozitiv se adaugă diverselor gadgeturi portabile care măsoară diverși parametri relevanți pentru starea de sănătate. Pentru tehnologia utilizată în HeartGuide, Omron deține peste 80 de brevete de invenție, inclusiv pentru tehnologia și piesele miniaturizate care realizează măsurătorile efectuate de oscilometrul tradițional.

Dispozitivul funcționează în mod similar unei manșete clasice pentru măsurarea tensiunii arteriale – prin oscilometrie, metoda standard de determinare a acestui parametru biologic. HeartGuide are o brățară ce se poate umfla, spre deosebire de toate celelalte dispozitive de forma unui ceas, de pe piața pentru sănătate a produselor portabile.

 

Tensiometru, dar și ceas inteligent

 

Noul dispozitiv are o memorie care poate salva până la o sută de înregistrări, dar datele pot fi transferate într-o aplicație mobilă ce însoțește dispozitivul. Serviciul HeartAdvisor va ajuta utilizatorul, conform unui comunicat emis de companie, să înțeleagă mai bine valorile tensionale măsurate, va facilita dialogul cu medicul și va permite accesul la valori tensionale măsurate în timp real, din confortul locuinței pacientului (valorile tensionale măsurate în cabinetul medical sunt, de regulă, mai mari, ca urmare a unui așa-zis „sindrom al halatului alb”).

Conform specificațiilor tehnice, dispozitivul nou lansat ar necesita reîncărcare de două-trei ori pe săptămână, în funcție de frecvența utilizării lui.

Interesant este că HeartGuide nu e doar un tensiometru, ci are și funcționalitățile unui ceas inteligent: transmite notificări pentru e-mailuri, mesaje și apeluri, înregistrează diverse activități precum numărul de pași, caloriile arse și distanța parcursă. În plus, dispozitivul poate monitoriza somnul și face deosebirea dintre somnul profund și somnul superficial, neliniștit.

 

Riscuri cardiovasculare reduse

 

Studii recente au arătat că automonitorizarea valorilor tensiunii arteriale poate reduce riscul de accident vascular cerebral cu până la 20% și scade riscul de boală coronariană cu 10%.

„Mai mult de 80% din cazurile de infarct miocardic și accident vascular cerebral pot fi prevenite prin schimbarea stilului de viață. Totul începe prin monitorizarea regulată a tensiunii arteriale și prin obținerea de informații despre sănătatea inimii. Anul acesta, oferim mai multe produse care permit o atentă supraveghere a sănătății inimii și servicii digitale avansate care te pot ajuta să acționezi în timp real asupra parametrilor cardiaci”, a declarat Ranndy Kellogg, președinte și CEO al companiei Omron Healthcare.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.