Teodorovici și Pintea vor un pact politic pe Sănătate

Un pact pe Sănătate, la care să adere toți factorii politici. Este ideea  formulată de  ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici și susținută de ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Cei doi oficiali au vorbit despre necesitatea unui astfel de pact, astfel încât – susțin aceștia –  proiectele să meargă mai departe indiferent de guvernare.

„Poate ar fi indicat ca toți factorii politici decidenți să stea la aceeași masă. Discutăm despre toate aceste lucruri, le punem pe hârtie ca etape obligatoriu a fi parcurse și atunci indiferent cine guvernează le aplică fără ca din cealaltă parte să primească huiduieli sau tot felul de mesaje. (…) E nevoie de un astfel de pact pe Sănătate. Pentru că atunci, oricine guvernează știm clar că astea sunt liniile de parcurs și pacientul vede clar că există stabilitate, coerență și că undeva în 2020-2021 suntem și noi ca afară și că nu trebuie să mai pleci din România în afară decât dacă ai bani de cheltuit și n-ai cum să-i justifici”, a declarat Eugen Teodorovici în cadrul unei dezbateri.

„Sănătatea să nu mai fie folosită în scopuri politice. Este nevoie de un pact, este nevoie să finalizăm proiectele începute, vorbeam despre registrele de boală, despre registrele de pacienţi care sunt în implementare cu finanţare europeană şi care vor asigura o predictibilitate în ceea ce priveşte nevoia de finanţare”, a spus și Sorina Pintea.

 

Teodorovici propune și un program național de screening pentru tinerii sub 18 ani

 

Eugen Teodorovici crede că un program de screening al tinerilor sub 18 ani  ar putea fi util astfel încât statul să aibă o evidență clară a bolilor care afectează cei mai mulți români.

„Mă tot gândeam, cred că prin 2016-2017, de ce n-ar face România o analiză pe tot ce înseamnă – nu știu – măcar tinerii, tot ce înseamnă populație sub 18 ani, să vedem exact un screening național. Să am un screening să știu exact tot ce înseamnă populație sub 18 ani, care sunt problemele medicale pentru fiecare tânăr și atunci statul să vină cu un program masiv, agresiv,  cu finanțare de miliarde de euro pentru că, oricum, pentru mine ca stat va fi mult mai normal, mai bine, mai logic din toate punctele de vedere: de la latura umană până la chestiuni de ordin economic. Ca să nu mai spun și de chestiunea politică”, a declarat Teodorovici în timpul unei dezbateri.

O colaborare stat-privat ar fi soluția optimă de implementare a ideii, crede ministrul Finanțelor.

„Și atunci ce ne oprește pe noi, cu sprijinul privatului  – pentru că privatul e cel care gestionează cel mai bine banul – (…). să vedem care sunt primele trei-cinci patologii care au mortalitatea cea mai ridicată, costurile cele mai ridicate. (…) Să știm clar ce trebuie făcut ca acest tip de patologii să nu mai fie o problemă pentru noi ca țară.  Ce trebuie să fac și cât mă costă asta. (…) Trebuie să primeze pentru noi viața omului și apoi să ne asumăm costurile”, a spus Teodorovici. Ministrul a susținut și că e dispus să facă rost de finanțare pentru principalele patologii cu cea mai mare rată a mortalității.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.