Terapia cu sare devine tot mai populară, dar medicii avertizează asupra riscurilor majore

În fața sezonului rece, mulți recurg la terapia cu sare pentru a combate simptomele respiratorii, însă experții subliniază că nu există dovezi științifice care să justifice eficiența acestei metode, potrivit ABC News.

Terapia cu sare este o practică de sănătate alternativă ce există de secole, dar care a devenit din ce în ce mai populară în Australia, începând cu deschiderea primelor replici de „peșteri de sare” cu aproximativ zece ani în urmă.

Marshal Rubinstein a deschis o „peșteră de sare” în Byron Bay, un oraș din nordul New South Wales. El spune că a început să studieze terapia cu sare după ce a participat la o sesiune în Sydney, unde a simțit o ușurare semnificativă în urma unei perioade de bronșită.

„În 1743, un medic polonez care lucra într-un oraș cu o mină de sare a observat că toți muncitorii de la mina de sare aveau o sănătate respiratorie excelentă”, a spus Rubinstein. „După o perioadă, au descoperit că acest mediu avea beneficii pentru sănătate și oamenii din toată Europa veneau să viziteze minele de sare, iar medicii recomandau petrecerea timpului în peșterele de sare.

Facilitatea lui Rubinstein este o cameră cu un strat de sare de două inch pe podea și un dispozitiv numit „halogenerator”, care eliberează particule microscopice de sare în aer.

„Unii oameni de știință ruși foarte inteligenți au descoperit că nu era nevoie să transportăm pe cineva până într-o peșteră de sare pentru a obține aceste efecte benefice”, a explicat el. „Așa că au studiat temperatura, umiditatea și dimensiunea particulelor de sare și au creat un dispozitiv numit halogenerator.

Rubinstein nu are calificări medicale și nu susține că terapia cu sare vindecă afecțiunile respiratorii, dar spune că aceasta poate ajuta la ameliorarea simptomelor. „Avem câțiva medici care vin la noi, unul chiar în fiecare săptămână”, a spus el. „Prefer ca oamenii să experimenteze singuri și să ia propriile decizii.”

Candida Baker, o locuitoare din Byron Bay, a povestit că a dus-o pe fiica sa, Anna Drewe, la peștera de sare după ce aceasta a fost diagnosticată cu tuse convulsivă. „Este cunoscută ca tusea celor 100 de zile, dar a durat mult mai mult decât atât”, a spus Baker. „A urmat mult tratament cu antibiotice și într-o zi mi-am spus că trebuie să existe ceva ce nu am încercat. Am început să caut remedii pentru tuse și am găsit informații despre peșterele de sare. Cu siguranță, a redus tusea continuă pe care Anna o avea.”

Cu toate acestea, Heather Allan, directorul executiv al Fundației Pulmonare, a declarat că organizația sa a elaborat ghiduri bazate pe dovezi pentru pacienți și clinicieni, referitoare la tratamente precum terapia cu sare, iar aceasta nu este recomandată. „Nu există dovezi științifice care să susțină beneficiile terapiei cu sare sub formă de peșteră de sare sau cameră de sare sau inhalarea de sare”, a spus Allan. „Nu există niciun ghid medical actual elaborat de vreo autoritate credibilă care să recomande utilizarea peșterelor sau camerelor de sare.”

Allan a adăugat că nu există dovezi care să sugereze că peșterele de sare ar putea dăuna, deși camerele calde pot crea condiții favorabile pentru dezvoltarea bacteriilor. De asemenea, Fundația Pulmonară a observat o creștere a întrebărilor legate de siguranța terapiei cu sare în ultimii ani.

„Am impresia că tot mai mulți oameni sunt interesați de acest subiect,” a spus Allan. „Le recomandăm celor care suferă de afecțiuni respiratorii să consulte medicul de familie.”

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.