Un test pentru diagnosticul hepatitei B în doar 15 minute

Compania farmaceutică Abbott a anunțat la 20 februarie că a primit avizul de conformitate pentru comercializarea unui test-diagnostic pentru hepatita B care oferă rezultatele în doar 15 minute.

 

Mai puțin de o zecime din persoanele infectate sunt diagnosticate

 

Testul Determine HBsAg 2 determină pozitivitatea antigenului HBs în ser, plasmă sau sânge. Testul este ușor de folosit chiar și de personalul nespecializat, are senzitivitate mare și oferă rezultatele în interval de câteva minute. Asta îl face util în zone unde accesul populației la servicii medicale complexe este dificil.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că peste 250 de milioane  de persoane trăiesc cu infecție cronică cu virus hepatitic B (VHB). Cu toate acestea, rata de diagnostic a infecției virale cu VHB este foarte scăzută – OMS estimează că aproximativ 9% din totalul persoanelor infectate sunt diagnosticate.

 

Ținta OMS pentru eradicarea hepatitelor virale

 

Testarea VHB și diagnosticarea infecției cu virus hepatitic sunt esențiale pentru eforturile globale de eradicare a bolilor hepatitice. În cadrul eforturilor globale de control și eliminare a infecțiilor cu virusuri hepatitice, OMS a propus ca țintă diagnosticarea a 30% din persoanele infectate cu VHB până în 2020 și a 90% din totalul celor infectați până în 2030. În acest context, testul diagnostic creat de Abbott se poate dovedi un instrument util, în special în zonele cu sisteme de sănătate mai puțin performante.

Abbott spune că testul Determine HBsAg 2 a primit certificarea CE, care atestă că produsul este în conformitate cu specificațiile Uniunii Europene privind siguranța și sănătatea consumatorului. Testul diagnostic rapid pentru hepatita B este disponibil în Europa, Africa, Asia, America Latină și în celelalte țări care recunosc certificarea CE.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.