Cîmpeanu, despre posibilitatea ca testarea în școli să fie făcută de personal medical: Ar bloca din prima clipă acest proces

Ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, vineri, că testarea elevilor de către personal medical în şcoli ar bloca în prima clipă acest proces de screening, adăugând că Ministerul Educaţiei nu are competenţă pentru administrarea testelor şi aşteaptă de la Ministerul Sănătăţii o procedură înainte de distribuirea acestor teste, în caz contrar ar fi „un dezastru”.

„Susţinem total testarea gratuită în şcoli, atât pentru elevi, preşcolari, personal didactic, nedidactic şi didactic auxiliar. (…) Personal specializat înseamnă personal medical. Ştiţi foarte bine că în România avem deficit de personal medical în general, cu atât mai mult în şcoli. Deci, testarea de către personal medical în şcoli ar bloca în prima clipă acest proces de screening atât de necesar pentru siguranţa sanitară în şcoli. Exclusă posibilitatea. Am solicitat Ministerului Sănătăţii şi aşteptăm procedura de administrare a acestor teste”, a afirmat Cîmpeanu la Parlament, întrebat în legătură cu solicitările din sistemul de educaţie ca aceste teste să nu fie administrate elevilor sub supravegherea cadrelor didactice.

Primele teste pe bază de salivă ar urma să ajungă săptămâna viitoare în unităţile de învătământ din ţară.

„Ministerul Educaţiei nu are competenţă pentru administrarea testelor. Am solicitat elaborarea acestei proceduri la nivelul Ministerului Sănătăţii. Trebuie să o avem la timp, înainte de venirea testelor în şcoli, pentru că ar fi un dezastru să avem testele în şcoli şi să nu ştim cum să le folosim”, a adăugat Cîmpeanu.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, Andrei Baciu, a declarat, joi seară, că testele de salivă pentru elevi vor fi efectuate de personalul medical, iar acolo acesta nu există, vor fi instruite cadrele didactice.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.