Testarea auditivă timpurie a nou-născuților este esențială pentru depistarea problemelor de auz, afirmă președintele CNAS, dr. Valeria Herdea, care subliniază că toți copiii ar trebui să fie testați în primele 4-6 săptămâni de viață, potrivit Agerpres.
„Practic, în primele 4 – 6 săptămâni, să meargă pentru testarea auzului, pentru a face o ecografie cardiacă, o ecografie de șold. Din start, sunt niște lucruri care ne vor așeza pe alt plan. Toți copiii ar trebui să aibă această testare auditivă, să știm: aude – nu aude, aude cu ambele urechi, nu aude. Care este situația, care este prognosticul, dacă există o suspiciune. Până când părintele va înțelege și va fi alături de echipa medicală, va ajunge într-un centru, pentru că este și o problemă de acces. Una este accesul unui copil care este undeva la țară și alta este accesul unui copil care este într-un centru mare,” a explicat dr.Herdea.
De asemenea, aceasta a abordat evoluția Programului Național de Tratament al Surdității, care a permis anul trecut operația unui număr de 511 copii, comparativ cu 352 în anul 2023. Totuși, Herdea a menționat că numărul unităților medicale care derulează aceste proceduri este încă insuficient și nu acoperă întreaga țară. În acest sens, ea a evidențiat faptul că există încă liste lungi de așteptare pentru tratamente în anumite spitale din România, cum ar fi Spitalul din Iași, unde 127 de copii așteaptă să beneficieze de intervenții.
„Se poate spune, din nou, față de anul 2023, când erau 352 de copii care au trecut prin aceste proceduri, în 2024 avem 511 copii. Deci numărul a crescut, depistarea a crescut, intervențiile au crescut. (…) Numărul de instituții unde se derulează aceste proiecte este încă mic. Ele nu acoperă întreaga țară, este nevoie să le dezvoltăm. (…) La Spitalul Iași avem 127 de copii pe lista de așteptări,” a precizat președinta CNAS.
Un alt subiect important a fost costul tratamentelor, care presupun achiziționarea unor implanturi și proteze costisitoare. Herdea a oferit detalii despre prețurile acestor dispozitive, care sunt acoperite de CNAS, pentru a sprijini familiile care nu își permit astfel de intervenții.
„Costul mediu al unui implant cohlear de trunchi cerebral este 98.271 de lei, costul pentru o proteză de ureche medie pasivă este 1.854 lei, costul pentru proteză auditivă cu ancorare osoasă, cu implant inactiv, pe an, este de 27.475 lei. (…) Procesorul de sunet, parte externă pentru proteze implantabile cu ancorare osoasă, cu implant inactiv, este 22.816 lei,” a detaliat aceasta.
În încheiere, Valeria Herdea a subliniat necesitatea dezvoltării infrastructurii medicale, dar și a accesului echitabil la servicii pentru toți copiii din România, indiferent de locația lor geografică.