Testele de laborator au reușit în totalitatea cazurilor: S-a descoperit un gel care revoluționează tratamentul cancerului cerebral

Statisticile autorităților medicale americane dezvăluie că în fiecare an peste 10.000 de oameni mor de glioblastom în SUA, ceea ce îl face unul dintre cele mai mortale tipuri de cancer.

La testul pe șoareci cu glioblastom, în mod surprinzător, toate exemplarele au fost vindecate: cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins (JHU) au dezvoltat un nou gel care elimină cancerul cerebral (glioblastomul) și împiedică recidivarea acestuia – potrivit unui studiu recent publicat în revista PNAS .

„De obicei nu vedem supraviețuire de 100% în modelele de șoareci ale acestei boli”, a tranmis dr.Betty Tyler, unul dintre autorii studiului și profesor de neurochirurgie la Johns Hopkins School of Medicine.

Echipa JHU susține că gelul amintit este, fără îndoială, cel mai eficient tratament pentru glioblastom dezvoltat până acum deoarece poate opri creșterea tumorii chiar și în părți ale creierului în care medicamentele și intervențiile chirurgicale tradiționale anticancer nu funcționează – conform Interesting Enginnering.

Noul tratament prezintă rezultate uimitoare la testele de laborator

Până în prezent, un implant cerebral aprobat de FDA, numit Gliadel, era considerat cel mai popular și puternic tratament pentru glioblastom.

Profesorul Betty Tyler, care a jucat un rol important în dezvoltarea Gliadel în anii 1990, sugerează că, în timpul testelor pe șoareci, noul gel a oferit rezultate care sunt chiar mai impresionante decât cele obținute anterior cu Gliadel iar acest lucru se datorează probabil faptului că recentul tratament prezintă caracteristici atât ale chimioterapiei, cât și ale imunoterapiei, fiind dezvoltat prin combinarea unui medicament anti-cancer numit paclitaxel cu un anticorp numit aCD47; primul este un medicament de chimioterapie utilizat în tratamentul cancerului ovarian, pulmonar și de sân iar cel din urmă atacă macrofagele (celulele care promovează creșterea tumorii prin protejarea celor canceroase).

În timpul studiului, cercetătorii au îndepărtat mai întâi chirurgical tumorile cerebrale la șoareci și apoi au umplut cu gel șanțurile care conțineau anterior tumorile și au observat că gelul nu a permis creșterea tumorii în continuare în creierul rozătoarelor.

Mai mult, atunci când au încercat să implanteze manual tumori de glioblastom la șoareci, sistemul imunitar al animalelor a eliminat celulele canceroase implantate fără niciun medicament sau terapie: gelul a suprimat celulele canceroase existente și a îmbunătățit sistemul imunitar astfel încât nicio celulă canceroasă nouă nu a fost lăsată să crească sau să se înmulțească.

Glioblastomul a fost complet eradicat la toți șoarecii al căror creier a primit tratamentul cu gel după îndepărtarea chirurgicală a tumorilor

Potrivit specialistului amintit, „gelul este implantat în momentul rezecției tumorii, ceea ce îl face să funcționeze foarte bine.”

Interesant este că factorul sugerat de autorul studiului acționează și ca o limitare a acestui tratament, deoarece gelul nu funcționează bine în absența unei intervenții chirurgicale; de exemplu, atunci când cercetătorii au aplicat gelul direct pe locurile tumorale din creierul unor șoareci (fără a îndepărta tumorile), doar 50% dintre acești subiecți au supraviețuit.

„Intervenția chirurgicală atenuează probabil o parte din această presiune și permite gelului mai mult timp să activeze sistemul imunitar pentru a lupta împotriva celulelor canceroase”, a menționat Honggang Cui, autorul principal al studiului și inginer biomolecular la JHU.

Dacă se va bucura de succes și la testele pe oameni, gelul va revoluționa pentru totdeauna tratamentul cancerului cerebral.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.