Testele de sânge pentru fumători ar putea detecta cancerul pulmonar cu patru ani înainte de a fi descoperit pe radiografii

Un test rapid de sânge ar putea fi soluția pentru a salva zeci de mii de vieți. Cercetătorii britanici au concluzionat că procedura detectează cancerul pulmonar cu mai mult de patru ani înainte ca tumorile să apară pe radiografii, ceea ce ar reduce cu mult rata mortalității în rândul fumătorilor. Studiul, realizat de oamenii de știință de la Universitatea St. Andrews pe 12.200 de oameni a descoperit că testele de sânge ajută la diagnosticarea cancerului într-un stadiu incipient, atunci când boala poate fi încă tratată.

 

Testul de sânge ajută de detectarea precoce a cancerului

 

Studiul a fost prezentat la Conferința Mondială privind Cancerul de Plămân de la Barcelona. Cercetarea arată că 41 la sută dintre pacienții care au făcut testul de sânge și au fost apoi supuși unei tomografii computerizate au fost diagnosticați în stadiile I sau II, când tumorile sunt încă tratabile. În schimb, doar 27% dintre cei care au primit doar o tomografie computerizată, după apariția primelor simptome, au fost diagnosticați în aceste stadii. Experții spun că diagnosticul precoce este esențial pentru supraviețuire pentru că permite un tratament mai rapid, are rezultate mai bune și o rată mai mică de decese.

În cadrul studiului, dintre cele 6.087 de persoane care au primit testul de sânge, 17 au murit în doi ani. În rândul celor 6.121 de participanți care nu au primit testul, au existat 24 de decese, ceea ce reprezintă o diferență de aproximativ 29%.

 

Cum funcționează testul

 

Testul funcționează prin localizarea anticorpilor care sunt produși ca parte a apărării organismului împotriva cancerului. Pentru fiecare tip de cancer, anticorpii sunt ușor diferiți. În cazul cancerului pulmonar, testul alege șapte anticorpi diferiți.

„Aceste descoperiri de reper ar putea avea implicații semnificative la nivel mondial pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar, arătând cum un simplu test de sânge, urmat de tomografii computerizate, poate să crească numărul de pacienți diagnosticați într-o etapă timpurie a bolii, atunci când operația este încă posibilă și perspectivele de supraviețuire sunt mult mai mari’’, a declarat conducătorul studiului, profesorul Frank Sullivan, de la Universitatea din St Andrews, potrivit cotidianului Daily Mail.

Cercetătorii cred că pe viitor vor apărea rezultate similare și pentru alte tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, de prostată, hepatic și ovarian.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.