The Distinguished Gentleman’s Drive: Parade de mașini clasice la Sibiu și București într-o campanie de prevenție a bolilor care afectează bărbații

Zeci de pasionaţi de maşini şi motociclete au primit informaţii utile privind prevenţia bolilor care afectează bărbații,  a cancerului de prostată și a suicidului în special, în cadrul primei ediţii din România a „Paradei distinşilor domni” (The Distinguished Gentleman’s Drive) care s-a desfășurat duminică, la Sibiu. Informațiile medicale au fost furnizate de partenerii evenimentului, organizaţia „Sus Inima”, specializată în asistenţă acordată bolnavilor oncologici.

Zece şoferi au condus maşini clasice într-o paradă prin municipiul Sibiu până la centrul comercial din comuna învecinată Şelimbăr iar alţi nouă au făcut donații pentru cauza amintită.

Sibiul s-a alăturat altor sute de oraşe din 60 de ţări într-o acţiune moto-caritabilă, prin care se transmit mesaje de prevenţie a bolilor masculine, dar se colectează şi funduri pentru cercetarea şi tratarea acestora:

„Gentleman’s Drive este un eveniment caritabil care se întâmplă astăzi în toată lumea, mai precis în 200 de oraşe din 60 de ţări, Sibiul este primul oraş din România care a obţinut hostingul pentru acest eveniment. Scopul lui este prevenţia şi tratamentul unor boli care afectează bărbaţii atât fizic, cât şi psihic, în speţă cancerul de prostată, care este a doua cauză a mortalităţii bărbaţilor, şi suicidul. Suicidul în rândul bărbaţilor este un fenomen foarte des întâlnit, cifrele spun că un bărbat pe minut moare în lume. (…) De ce bărbaţii? Pentru că evenimentul este generat de comunitatea auto-moto clasice, unde principalii pioni sunt bărbaţii, ei sunt pasionaţi de maşini şi motociclete clasice. (…) Prevenţia poate să facă diferenţa între viaţă şi moarte. (…) Gentleman’s Drive este un eveniment care are loc de doi ani în lume, a început cu un eveniment moto, care a strâns 43 de milioane de euro de-a lungul timpului”, a declarat unul dintre organizatorii evenimentului, Ovidiu Popârţan.

Cancerul de prostată, al doilea cel mai frecvent cancer diagnosticat la bărbaţi, după cel pulmonar

„Doresc să felicit organizatorii acestui eveniment, chiar era nevoie de o zi dedicată conştientizării afecţiunilor medicale de care pot suferi bărbaţii din lumea întreagă. (…) Cancerul de prostată reprezintă al doilea cel mai frecvent cancer diagnosticat la bărbaţi, după cel pulmonar.

De obicei, cancerul de prostată afectează bărbaţii mai în vârstă, apare la peste 65 de ani, foarte rar boala este depistată sub 40 de ani. Printre factorii de risc – vârsta, antecedentele familiale, pacienţii care au în familie rude de gradul întâi sau doi bolnavi de cancer mamar, de prostată, de pancreas, ştim că ei sunt la un risc mai mare de a dezvolta un cancer de prostată, faţă de populaţia generală. Un posibil alt factor de risc este obezitatea”, a transmis medicul oncolog Laura Sinea, voluntar la „Sus Inima”, recomandând totodată efectuarea unui consult urologic şi screeningul pentru cancerul de prostată în cazul bărbaţilor cu vârsta de 50 ani cât și celor care au în familie rude de gradul întâi sau doi cu cancer de prostată, încă de la 40 – 45 ani.

Medicul sibian a menționat că, în stadiile incipiente, boala este asimptomatică dar, ulterior, pot apărea simptome ale cancerului de prostată precum urinarea frecventă sau cu sânge; în stadiile avansate manifestările sunt din cauza metastazelor: „Un exemplu ar fi metastazele osoase, apar deci durerile osoase”, a completat aceasta.

Diagnosticul se pune printr-un RMN de prostată şi o biopsie

„Aflarea unui diagnostic oncologic afectează atât pacienţii, cât şi familiile pacienţilor şi medicul. Şi pe mine mă afectează, pentru că lupta pacientului devine şi lupta mea. Nu este uşor să fim cu un pas în faţa bolii, nu este uşor să luptăm împreună în faţa bolii.

Cum avem grijă de corp, aşa trebuie să avem grijă şi de minte şi de suflet (…) Este bine că împreună putem să luptăm împotriva acestei boli”, a concluzionat oncologul Laura Sinea.

„Se întâmplă multe evenimente în oraş, în ţară, în lume, dar sunt puţine evenimente care au un scop atât de nobil şi bine definit cum este cel de acum. (…) Poate cel puţin pe parte de prevenţie, dar şi de tratament vom ajunge la alt nivel datorită participării şi donaţiilor”, a transmis Andy Fazekas, fost sportiv de performanţă, precizând că, la Sibiu, s-au înmulţit nu doar bărbaţii care fac parte din comunitatea retro, dar şi cei care sunt dispuşi să participe la acţiuni caritabile cu scopul prevenţiei bolilor.

Unde va fi următoarea parada? – 1 Octombrie, București!

„Nu m-am gândit niciodată că voi fi organizatorul unui eveniment cu o cauză atât de puternică.

Anul acesta am acceptat invitația lui Răzvan Buzoianu de a deveni co-host al Distinguished Gentleman’s Drive, un eveniment organizat pentru sănătatea bărbaților. Cancerul de prostată reprezintă a doua cauză de deces, la bărbați, după cel de piele, iar la nivel mondial pierdem în fiecare minut un bărbat care se sinucide.
Pentru prevenția acestor cauze, zeci de mii de oameni din întreaga lume se înregistrează, donează, participă sau susțin cauza la nivel global. DGD vine în premieră și la București, pe 1 octombrie. Te invit să fii parte din acest eveniment, alături de mine și de peste 100 gentlemen drivers & lady drivers. Vom porni într-un marș al camaraderiei și al mobilizării pentru sănătatea bărbaților. Dacă ai o mașină clasică și vrei să ajuți, înscrie-te pe platforma evenimentului sau donează folosind acest link – a transmis Laura Plugaru, referitor la următoarea manifestare a evenimentului care se va desfășura la începutul lunii octombrie, în București.
„The Distinguished Gentleman’s Drive București (mașini pre ‘80’s) va avea Startul în premieră pe 1 oct! Este eventul geamăn al celei mai ample acțiuni globale moto dedicate sănătății bărbaților – The Distinguished Gentleman’s Ride – și are aceeași misiune. De aproximativ 10 ani organizez rideul moto și ne-am putut bucura împreună cu participanții și susținătorii de o evoluție extrem de plăcută la capitolele bonomie, întrajutorare, empatie, conștientizare și deschidere către niște subiecte tare grele – cancerul de prostată / testicular și suicidul în rândul bărbaților.
Pentru prevenția acestor cauze zeci de mii de oameni din întreaga lume (inclusiv București) se înregistrează, donează, participă sau susțin în diferite feluri cauza. Iar rezultatul este satisfăcător din mai multe puncte de vedere, dar cel mai important este clar îmblânzirea acelor cifre sumbre, statistici șocante (un bărbat moare din cauza cancerului de prostată la fiecare minut / 3 din 4 sinucigași sunt bărbați), iar Bucureștiul respectiv România are o evoluție fantastică la capitolul întrajutorare și înțelegere. Așa că vă invit alături de noi (locurile pt. mașinile participante sunt limitate la 50 din motive obiective), puteți susține cauza prin donații (puteți dona în numele oricărui participant din cei înscriși) și prin răspândirea mesajului caritabil pe social media și pe oriunde mai considerați.
Alături de mine în această acțiune o am pe Laura Plugaru în rol de gazdă, agenție, organizator, suport moral, echilbru în tot, și mai mult de atât – în rol de femeie – pentru că e atât de important și măgulitor suportul feminin în acest demers! Mulțumesc!  Totodată fac un apel către cei care vor să pună umărul la acest demers – oameni și companii de bine, entități media care vor sa se alăture (nu este un event comercial!)” – a postat Răzvan Buzoianu, organizator al manifestării din Capitală.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.