The Lancet: Virusurile respiratorii circulă în trei moduri. Suprafețele, o cale puțin probabilă de transmitere majoră

Virusurile respiratori se transmit în trei moduri, respectiv prin transmitere de contact- când intri în contact direct cu o persoană infectată sau atingi o suprafață contaminată-, prin picături respiratorii mari sau mici emise de către o persoană infectată și pe cale aeriană, prin aerosoli suspendați în aer, pe distanțe mai mari de 2 metri în spații închise neventilate, potrivit revistei The Lancet.

Prestigioasa publicație mai scrie că în etapele inițiale ale pandemiei a existat îngrijorare cu privire la transmiterea prin intermediul suprafețelor. Cu toate acestea, ultimele cercetări sugerează că este puțin probabil ca acestea să fie o cale majoră de transmitere, pentru că deși SARS-CoV-2 poate persista zile în șir pe suprafețe, încercările de a cultiva virusul de pe aceste suprafețe nu au avut succes.

Astfel, transmiterea de contact are loc în cazul în care cineva intră în contact direct cu o persoană infectată sau atinge o suprafață care a fost contaminată.

În al doilea rând, transmiterea virusurilor respiratorii poate avea loc prin picăturile respiratorii mari, cât și a celor mici care conțin virusul, care ar putea apărea atunci când se te afli lângă o persoană infectată.

Un al treilea mod de transmitere este pe cale aeriană a picăturilor mai mici și a particulelor care sunt suspendate în aer pe distanțe și timp mai mari.

Liniile directoare de control al infecțiilor au arătat că majoritatea transmiterii virusurilor respiratorii au loc din picături mari infectate produse de tuse, strănut și respirație în imediata apropiere a altei persoane.

Aceast lucru a condus la distanțarea socială, ca fiind piatra de temelie a sfaturilor de sănătate publică, dar există confuzie cu privire la distanța de siguranță necesară între oameni pentru a reduce transmisia, existând păreri de 1 sau 2 metri.

Pentru ca distanțarea socială să fie eficientă, particulele respiratorii infectante ar trebui să cadă la sol sau să fie în concentrații suficient de scăzute la 2 metri de sursă pentru a nu cauza transmisia.

Cercetătorii au măsurat, de asemenea, dimensiunile particulelor infecțioase de aerosoli și au arătat că agenții patogeni se găsesc cel mai frecvent în aerosolii cu particule mici (<5 μm), care sunt aeropurtate și respirabile.

Inițial, s-a crezut că transmisia aeriană a SARS-CoV-2 era puțin probabilă, dar tot mai multe dovezi au evidențiat faptul că microparticulele infectate sunt suficient de mici pentru a rămâne suspendate în aer și pentru a expune indivizii aflați la distanțe de peste peste 2 metri față de o persoană infectată. Aceste dovezi sunt, de asemenea, coroborate prin investigarea răspândirii cazurilor între persoane care nu au fost în contact direct sau indirect, sugerând că transmisia aeriană a fost calea cea mai probabilă.

În iulie, peste 200 de oameni de știință au publicat o declarație prin care solicitau organismelor internaționale să recunoască potențialul de răspândire prin aer a COVID-19, deoarece erau îngrijorați de faptul că oamenii nu ar fi pe deplin protejați prin respectarea recomandărilor actuale.

Indiferent dacă transmisia prin picurare sau prin aer este principala cale, se știe că riscul de infecție este mult mai mic în locurile în care ventilația este mai bună.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.