Timar: Ar trebui acordată mai multă atenție raportului dintre pacienții cu diabet zaharat și numărul specialiștilor din fiecare zonă a țării

„Diabetul zaharat, Nutriţia şi Bolile Metabolice” este una dintre specialitățile care atrage numeroși rezidenți, însă ar trebui acordată mai multă atenție raportului dintre pacienții cu diabet zaharat și numărul specialiștilor din fiecare zonă a țării. Este declarația prof. univ. dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice la conferința de presă din cadrul celui de-al 45-lea Congres al SRDNBM. El a precizat că, spre deosebire de acum zece ani când medicii plecau să lucreze în străinătate, acum majoritatea rămân în țară. Este însă nevoie în continuare de specialiști. Tinerii sunt foarte atrași de acest domeniu, iar acest fapt se poate vedea când locurile de rezidențiat la această specialitate sunt ocupate printre primele, a explicat prof. dr. Timar.

„Există zone cu număr mare de specialiști, cum este Bucureștiul, Clujul, Timișul, Iașiul. Și sunt alte zone – ca Tulcea, Vaslui – unde numărul diabetologilor este redus. Nu poți obliga pe cineva să meargă unde este nevoie. Fiecare își poate deschide cabinet propriu și profesa unde vrea”, a adăugat Romulus Timar.

Însă în unele dintre zonele unde sunt mai puțini specialiști există și un număr mare de cazuri de diabet.

„Dacă facem o hartă a prevalenței cazurilor de diabet zaharat, numărul cel mai mare este în jurul Bucureștiului, probabil și legat de aglomerarea care există în jurul capitalei, urmând apoi Moldova, iar cel mai mic interval este spre vestul țării. Și întotdeauna există un paralelism între această epidemie de diabet și epidemia de obezitate. Cele două merg mână în mână”, a precizat Romulus Timar.

Președintele SRDNBM atenționează însă că există multe cazuri de diabet nediagnosticate.

„La fiecare caz cu diabet cunoscut există încă un caz care are diabet zaharat, nu urmează tratament sau chiar nu știe că îl are”, a declarat Romulus Timar.

Conf. dr. Cornelia Bala, președinte al Asociației Române de Educație în Diabet, a atenționat că prevenția reprezintă un capitol important.

„Vrem cât de curând să ne îndreptăm atenția și către partea de prevenție, ceea ce, sigur, este și mai complicat pentru că presupune adresare către un număr și mai mare de persoane. Dacă vorbim de un milion de persoane cu diabet, persoane cu prediabet probabil că sunt peste două milioane”, a spus conf. dr. Cornelia Bala.

 

Congresul Național al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice

 

Reputați lideri din diabetologia internațională și specialitățile conexe participă, începând de astăzi, în cadrul celui mai mare eveniment științific din diabetologia românească: al 45-lea Congres Național al Societății Române de Diabet Nutriție și Boli Metabolice, cu tema centrală „Diabetologie românească- Diabetologie europeană”.

“Odată cu a 45-a ediție, dorim să redăm o altă dimensiune Congresului Național al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, printr-o nouă viziune a programului științific, care să îmbine ultimele noutăți în managementul clinic al diabetului zaharat cu cercetarea științifică, un element-cheie în progresul și inovația în diabetul zaharat. Al 45-lea Congres Național al Societății Române de Diabet Nutriție și Boli Metabolice înseamnă patru zile de congres, patru zile de știință, educație și colaborare, zeci de speakeri de elită români și internaționali, peste 60 de ore de prezentări și postere, cursuri pre-congres, sesiuni în premieră, toate acestea desfășurate sub direcțiile Dezvoltare durabilă – Educație – Colaborare.

“Congresul Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice înseamnă 45 de ediții care au dus la progres științific”, a declarat prof. univ. dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Epidemia de diabet la nivel mondial este o realitate actuală confirmată de statisticile organizațiilor internaționale, de aceea lupta împotriva diabetului presupune un efort comun, o colaborare constantă între medicul diabetolog și medicul din alte specialități, dar și un schimb de experiență între specialiști din diferite țări. Astfel a 45-a ediție a Congresului Național al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice are parte atât de revenirea în calitate de speakeri a unor renumiți profesioniști pe plan internațional, cât și de participarea în premieră a unor experți de renume.

Cercetătorul britanic care a contribuit la dezvoltarea primului prototip de pancreas artificial, unul dintre speakerii internaționali care vor participa pentru prima dată în cadrul congresului este Prof. Dr. Roman Hovorka, cercetător principal al Institutului de Științe Metabolice și Director de Cercetare al Departamentului de Pediatrie de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie. Este unul dintre profesioniștii în diabet care au adus o contribuție inovatoare în domeniu, prin dezvoltarea primului prototip de pancreas artificial pe care l-a testat în primul studiu clinic de acest tip, la nivel mondial. În prezent continuă să lucreze la dezvoltarea acestui dispozitiv care ar putea revoluționa managementul clinic al diabetului de tip 1.

Congresul de anul acesta, care are peste 1.000 de participanți, promovează colaborarea interdisciplinarară prin includerea în cadrul programului științific a unor sesiuni cu alte societăți.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.