Tramadolul, asociat cu riscul de a dezvolta hipoglicemie – studiu

Pacienții care iau clorhidrat de tramadol, un medicament opioid folosit pe scară largă pentru tratamentul durerii moderate și severe, se confruntă cu un risc mai mare de a dezvolta hipoglicemie sau un nivel anormal de scăzut al zahărului în sânge.  Asta arată un studiu realizat de cercetătorii de la University of California San Diego, citat de sciencedaily.com. Riscul de a dezvolta hipoglicemie este de zece ori mai mare în cazul utilizării de tramadol decât în cazul oricărui alt opioid, arată studiul. Singurul medicament identificat cu efecte comparabile a fost metadona, un opioid folosit în  tratamentul persoanelor care vor să se lase de heroină. Cu toate că cercetarea de acum subliniază o legătură între tramadol și hipoglicemie, este nevoie de un studiu clinic contralat care să stabilisească definitiv o relație de cauzalitate.

 

Cum au reieșit rezultatele din cercetare

 

Echipa de cercetare a analizat mai mult de 12 milioane de rapoarte din bazele de date privind efectele adverse ale FDA, agenția americană de reglementare a medicamentelor și alimentelor. În aceste baze de date sunt informații transmise voluntar de pacienți privind efectele adverse. Perioada analizată a fost cuprinsă între ianuarie 2004 și martie 2019.

„Impulsul pentru studiu a fost valul spectaculos de creștere a popularității tramadolului și a prescripțiilor pentru acesta. Am vrut să avem date obiective cu privire la efectele adeverse și am dat peste o neașteptată și periculoasă hipoglicemie”, spune Tigran Makunts, unul dintre cercetători.

Hipoglicemia este de obicei corelată cu diabetul, dar poate apărea și la persoane care nu suferă de această boală. Netratată, hipoglicemia poate conduce la complicații serioase, precum disfuncția cognitivă, pierderea vederii și scăderea calității vieții.

Oamenii de știință au analizat și alte opioide prescrise pe scară largă, dar și medicamente cu acțiuni asemănătoare, dar care nu sunt opioide, precum inhibitorii reabsorbției de serotonină-noradrenalină. Doar tramadolul a condus la un risc semnificativ de a dezvolta hipoglicemie, spun cercetătorii de la University of California San Diego. Aceaștia adaugă că studiul de acum are rolul de a-i avertiza pe medici despre aceastea probabilitate (mai ales în cazul pacienților predispuși la diabet), dar și de a motiva cercetarea despre mecanismul molecular unic care conduce la acest efect secundar.

Legătura dintre tramadol și hipoglicemie a fost sugerată în trecut și de teste pe animale.

 

Efectele adverse cunoscute ale clorhidratului de tramadol

 

Încă de când a fost pus pe piață, în 1995, tramadolul este folosit pe scară largă, în parte și pentru că prezintă mai puține riscuri pentru anumite efecte adverse și are un potențial mai scăzut de abuz comparativ cu alte opioide.

Reacțiile adverse asociate cu tramadolul includ amețeli, greață, dureri de cap și constipație. Acestea sunt efecte secundare comune tuturor opioidelor. Un efect advers mai grav, dar care apare rar, este sindromul serotinergic.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.