Ministrul Sănătății: Este posibil ca în zilele sau săptămânile următoare să avem o transmitere comunitară susținută a variantei Omicron

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a anunțat, vineri, că este posibil ca în zilele sau săptămânile următoare tulpina Omicron să ajungă la transmitere comunitară în România.

„În România, deocamdată e o transmitere sporadică, dar e foarte posibil ca în zilele, săptămânile următoare să asistăm la o transmitere comunitară susținută cu această nouă tulpină”, a afirmat prof. dr. Alexandru Rafila.

Ministrul a prezentat evoluția cazurilor COVID-19 cu varianta Omicron înregistrate în România, precizând că primele infectări au apărut la sfârșitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie, iar apoi au crescut susținut.

„Noi am secvențiat aproape 200 de tulpini. (…) 30% au fost cazuri din import și puțin peste 20% au fost cazuri fără legătură epidemiologică de călătorie și cu caz confirmat, restul au fost cu legătură epidemiologică. Asta ne demonstrează că începe să fie transmitere comunitară”, a declarat minstrul Sănătății.

Prof. dr. Alexandru Rafila susține că în săptămânile următoare vom avea o creștere susținută a numărului de cazuri.

„Din 20 decembrie până în 5 ianuarie, remarcați trendul crescător al numărului de cazuri. Deja în 5 ianuarie aveam în jur de 3.000 de cazuri, între timp lucrul acesta s-a schimbat destul de mult în ultimul timp. Procentul de pozitivitate a evoluat de la sub 2 la sută la peste 6 la sută în 5 ianuarie. Ne găsim pe un trend crescător. Cea mai mare proporție – o cincime din aceste cazuri – au fost în București, dacă mai adăugăm și Ilfov depășim 20 la sută. Județele cele mai afectate Cluj, Timiș și Iași.

Prof. dr. Alexandru Rafila a precizat că în România încă există contagieri cu tulpina Delta a SARS-CoV-2.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.