Transplant pulmonar, realizat cu ajutorul unui robot cu patru braţe la un spital din Spania

Un spital din Spania a realizat un transplant pulmonar folosind o tehnică de pionierat cu ajutorul unui robot cu patru braţe şi o nouă cale de acces care nu mai necesită separarea coastelor şi deschiderea pieptului, relatează Reuters.

Chirurgii de la spitalul Vall d’Hebron din Barcelona au folosit un robot „Da Vinci” cu patru braţe pentru a decupa o mică secţiune din pielea, grăsimea şi muşchii pacientului pentru a îndepărta plămânul afectat şi introduce unul nou, printr-o incizie de opt centimetri în partea inferioară a sternului, chiar deasupra diafragmei, potrivit Agerpres.

Noua procedură este mai puţin dureroasă pentru pacient, au afirmat ei, deoarece rana se închide uşor, şi este mai sigură decât metoda tradiţională care necesită o incizie de 30 de centimetri şi o perioadă postoperatorie foarte delicată.

„Credem că este o tehnică care va îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor, perioada postoperatorie şi va reduce durerea. Sperăm că această tehnică va fi folosită în cele din urmă în mai multe centre”, a declarat luni Albert Jauregui, şeful Secţiei de Chirurgie Toracică şi Transplant Pulmonar de la spitalul Vall d’Hebron.

Procedura de pionierat, care a fost folosită până acum doar pentru tratarea cancerului pulmonar, a fost efectuată pe un pacient în vârstă de 65 de ani, care a avut nevoie de un transplant de plămâni din cauza fibrozei pulmonare.

Spania este lider mondial în transplanturi de organe, cu o medie de 7 donatori şi 15 transplanturi pe zi în 2022, conform datelor Ministerului spaniol al Sănătăţii.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.