O tehnică ce oferă doze mari de chimioterapie încălzită direct în cavitatea abdominală pare a fi un tratament promițător pentru anumiți pacienți cu cancer în stadiul IV deoarece oferă o concentrație țintită.
Perspectivele pot fi astfel promițătoare pentru pacienții cu cancere avansate și există mai puține efecte secundare în comparație cu chimioterapia tradițională.
Chimioterapia intraperitoneală hipertermică(HIPEC) ucide celulele canceroase din abdomen rămase după îndepărtarea chirurgicală a tumorilor – relatează News Medical.
Ce este chirurgia intraperitoneală hipertermică
Există două componente principale ale acestei. Prima este o intervenție chirurgicală pentru a elimina peritoneul sau căptușeala abdomenului, unde cancerul s-a răspândit; spre sfârșitul intervenției chirurgicale, chimioterapia încălzită la 108 grade este pompată în cavitatea abdominală a pacientului timp de aproximativ 90 minute pentru a ucide orice celule canceroase microscopice rămase.
„Multora dintre pacienții care vin la clinica mea li se spune că vor trăi câteva luni. Cu aceste tratamente, putem ajuta pacienții cu metastaze peritoneale să trăiască semnificativ mai mult și chiar să vindece unele dintre aceste tipuri de cancer în stadiul IV” – declară Kiran Turaga, MD, MPH, șef de oncologie chirurgicală la Smilow Cancer Hospital și director medical asistent pentru Biroul de studii clinice de la Yale Cancer Center.
Ulterior, chimioterapia este drenată iar incizia este închisă
Pacienții care urmează acest tratament petrec aproximativ cinci zile în spital și apoi este nevoie de încă șase săptămâni pentru a se recupera.
Tratamentul cancerului abdominal HIPEC poate fi utilizat pentru a trata mai multe tipuri de cancer metastatic sau stadiul IV în cavitatea abdominală, inclusiv: cancerul colorectal, ovarian, de stomac, apendice canceros sau mezoteliom.
Necesitatea unei echipe multidisciplinare
Pacienții sunt supuși unei intervenții chirurgicale o singură dată dar metoda poate fi aplicată împreună cu alte tratamente pentru cancer, inclusiv imunoterapie.
„Este întotdeauna o echipă multidisciplinară. Lucrăm cu oncologi, medici de îngrijire paliativă, gastroenterologi, radiologi, dieteticieni, asistenți medicali oncologici și cercetători. Deci, este o echipă întreagă și toată lumea lucrează împreună pentru a avea grijă de acești pacienți”, a adăugat specialistul.
Nevoia de chimioterapie țintită
În timp ce rata de succes depinde de tipul de cancer, perspectivele sunt promițătoare: conform specialistului oncolog, numeroși pacienți cu cancer de apendice pot trăi încă 20 ani după ce au fost supuși acestui tratament.
Mulți pacienți suferă de cancer abdominal avansat fără opțiuni bune de tratament și, din păcate, incidentele de cancer de colon în rândul pacienților mai tineri sunt în creștere; Societatea Americană de Cancer estimează că numai în acest an există peste 106.000 de cazuri noi de cancer de acest fel.