Tratament inovativ realizat gratuit la SJU Alba Iulia pentru unele afecțiuni oculare grave

sursa foto: Spitalul Județean de Urgență Alba/ Facebook

 

Pacienții cu afecțiuni oculare grave din Alba Iulia pot beneficia de administrarea gratuită a unui tratament inovativ, injecţii intravitreene, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia.

Tratamentul inovativ este prescris de medicul specialist în ambulatoriu şi administrat în sala de operaţii, cu internare de o zi, informează SJU Alba Iulia într-un comunicat de presă.

Unele boli vasculare generale, precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, complicată cu accident vascular retinian, au complicaţii la nivelul ochiului. Alteori, boli oculare evoluează spre complicaţii vasculare: miopia forte sau degenerescenţa maculară. În cazul acestor boli, arterele mici, care irigă retina, ţesutul nobil al ochiului ce conţine nervii cu care vedem, se îmbolnăvesc.

”Circulaţia este deficitară, nivelul de oxigenare al ţesuturilor oculare se reduce, iar astfel apare ischemia oculară. Ţesuturile care suferă de lipsă de oxigenare produc substanţe VEGF (Vascular endothelial growth factor), care au rolul de a crea noi vase de sânge care să asigure buna oxigenare. Din păcate, însă, aceste noi vase nu au un rol benefic pentru ochi. Ele au pereţi slabi, se rup cu uşurinţă şi umplu ochiul de sânge. Există tratamente care neutralizează VEGF, oprind evoluţia bolii sau chiar în cazurile diabetului ducând la reversia stadiilor retinopatiei diabetice. Injecţiile intravitreene (anti-VGF) au fost aprobate în Statele Unite ale Americii din 2006, pentru degenerescenţa maculară legată de vârstă, forma umedă, apoi pentru edemul macular din obstrucţiile venoase retiniene, edemul macular diabetic şi retinopatia diabetică. Datorită acestei îndelungate experienţe a colegilor oftalmologi din SUA şi, mai nou, Uniunea Europeană putem spune că acest tratament este benefic pentru pacienţi menţionaţi. O bună parte din ei îşi recuperează vederea în urma tratamentului. De asemenea, unui alt procent important reuşim să le stabilizăm vederea şi să oprim progresia bolii. Este important ca pacienţii care suferă de afecţiunile menţionate să facă verificări periodice pentru a se depista la timp posibilele complicaţii”, se arată în comunicat.

În funcţie de tipul bolii, există următoarele recomandări pentru consultaţii:

– Pentru pacienţii cu diabet zaharat tip 2 – control la depistarea bolii apoi anual;

– Pacienţii cu diabet zaharat tip 1, (insulinonecesitant) – control la cinci ani de la debut şi apoi anual;

– Pacienţii cu hipertensiune arterială, stenoză carotidiană – control la 1-2 ani sau imediat dacă apar simptome oculare precum: scăderea vederii, dureri etc.;

– Pacienţii peste 55 de ani, care au avut în familie cazuri de degenerescenţă maculară, fumătorii, cei care au stat mult în soare – control o dată la 1-2 ani;

– Pacienţii care au miopie forte, dioptrii mai mari de -6 – control la 1-2 ani sau în cazul în care apare o modificare a vederii;

În cazul în care medicul specialist constată că pacientul poate beneficia de tratament cu anti-VEGF injectabil i se prescrie reţeta gratuit, în ambulatoriul de specialitate al Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, apoi se face tratament în blocul operator. Injecţia se administrează în ochi, în sala de operaţii, în condiţii de maximă siguranţă şi sterilitate printr-o internare de zi.

Din cauza situaţiei pandemice, pacienţilor li se recoltează test COVID-19, în mod gratuit, cu o zi înaintea tratamentului injectabil intraocular.

”Suntem bucuroşi că putem administra locuitorilor municipiului Alba Iulia şi a celor din judeţ acest tratament inovativ, în mod gratuit. Înainte ca Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia să ofere aceste servicii medicale, pacienţii erau nevoiţi să meargă la Cluj sau în alte judeţe, la unităţi sanitare private, ceea ce reprezenta un real efort, atât financiar, cât şi fizic, având în vedere că vorbim în mare parte despre oameni vârstnici cu diverse comorbidităţi sau patologii. Dorim să punem pacientul pe primul plan, să îi îmbunătăţim starea de sănătate, să îl vindecăm şi să fie mulţumit de serviciile oferite”, a spus dr. Violeta Lazăr, medic primar specialist oftalmolog.

Aceste injecţii se fac periodic, conform indicaţiilor medicului de specialitate, în funcţie de evoluţia clinică a bolii şi de tipul afecţiunii.

SJU Alba Iulia anunţă că toate persoanele care au suspiciuni privind existenţa vreunei afecţiuni oculare au posibilitatea să se programeze la o consultaţie, la policlinica situată pe strada Muşeţelului, nr. 2. Planificările se fac la nr. de telefon 0766 373 624, de luni până vineri, între orele 13.00 – 15.00. Medicul oftalmolog este singurul în măsură să se pronunţe cu privire la conduita, diagnosticul, tratamentul medical pentru pacient.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.