Tratamentul cu levotiroxină nu scade riscul de pierdere a sarcinii la femeile cu anti-TPO și funcție tiroidiană normală

Tratamentul cu levotiroxină în sarcină nu scade riscul de avort la femeile cu anticorpi antitiroidieni, dar cu funcție tiroidiană normală. Acestea sunt rezultatele unui studiu publicat zilele trecute în New England Journal of Medicine. De asemenea, rezultatele studiului au fost prezentate și în cadrul Congresului anual al Societății Internaționale de Endocrinologie – ENDO 2019 – care se desfășoară în perioada 23-26 martie la New Orleans.

Prezența anticorpilor antitiroidieni în sânge sugerează existența unei boli tiroidiene autoimune. De asemenea, prezența în sânge a anticorpilor antiperoxidază tiroidiană (anti-TPO) se asociază cu un risc crescut de pierdere a sarcinii și de naștere prematură la femeile de vârstă fertilă, chiar și atunci când funcția tiroidiană e normală. Rezultatele studiului realizat de un grup de cercetători de la Universitatea din Birmingham arată că, în acest caz, tratamentul cu levotiroxină în sarcină nu scade riscul de pierdere a sarcinii.

 

O încercare de a mări șansele de aduce sarcina la termen

 

În cadrul unui amplu studiu, multicentric, au fost incluse 940 de femei cu funcție tiroidiana normală și anti-TPO din 49 de spitale din Marea Britanie, pe o perioadă de peste șase ani – între 2011 și 2017. Femeile incluse în studiu erau toate de vârstă reproducătoare, cu un istoric de infertilitate sau pierdere de sarcină și care își doreau să nască natural sau cu ajutorul tehnicilor de reproducere asistată.

Jumătate din cele 940 de femei au primit zilnic o doză de 50 mcg levotiroxină, cealaltă jumatate a primit placebo. Participantelor li s-a cerut să înceapă tratamentul înainte de a rămâne însărcinate și să-l continue până la încheierea sarcinii.

Rezultatele obținute în cadrul celor două grupuri au fost similare, fără diferențe statistice semnificative pentru grupul care a primit tratament cu levotiroxină. Astfel, 266 din cele 470 de femei care au primit tratament cu levotiroxină au rămas însărcinate și 176 au dus sarcina la termen. Pe de altă parte, 274 de femei care au primit placebo au rămas însărcinate și 178 au dus sarcina la termen.

Autorii spun că aceste rezultate demonstrează că tratamentul cu levotiroxină nu crește șansele femeilor cu anti-TPO de a duce sarcina la termen și că șansele de avort și pierdere de sarcină rămân neschimbate cu sau fără acest tratament.

 

Un tratament fără beneficii dovedite, în ghiduri

 

Rezultatele, spun autorii, sunt surprinzătoare. Studii realizate anterior, de mici dimensiuni, sugerau un potențial beneficiu al tratamentului cu levotiroxină în cazul acestor femei. De fapt, în ciuda lipsei unor studii riguroase și de mari dimensiuni care să verifice această ipoteză, ghidurile internaționale recomandă în acest moment tratamentul cu levotiroxină în sarcină, în cazul femeilor cu funcție tiroidiană normală și anticorpi antiperoxidază tiroidiană prezenți în sânge. În ciuda lipsei unor rezultate bazate pe dovezi, se considera că riscurile inițierii acestui tratament erau minime, dar că exista o posibilitate de a crește rata de succes a sarcinii.

Această ipoteză a fost infirmată de rezultatele studiului realizat de cercetătorii de la Universitatea din Birmingham. Autorii speră că, în urma acestor rezultate, recomandarea inițierii tratamentului cu levotiroxină la femeile cu eutiroidie și anti-TPO în sarcină să fie scoasă din ghiduri.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.