„Trebuie să avem un registru național al cancerului!” – Reacția FABC la analiza raportului Globocan

Cezar Irimia

„Datele publicate în cadrul celui mai nou raport Globocan arată încă o dată faptul ca România nu are niciun fel de statistică privind patologia oncologică. Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) cere din 2001 înființarea unui registru național al pacienților oncologici, care să monitorizeze atât numărul de pacienți, cât și fondurile alocate patologiei oncologice și rezultatele tratamentelor”, a declarat Cezar Irimia (foto), președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), ca răspuns la analiza publicată de Ro Health Review pe marginea datelor furnizate de raportul Globocan 2018.

Cel mai nou raport privind statistica oficială a cazurilor de neoplazii întâlnite la nivel global – Globocan 2018 – a fost dat publicității săptămâna aceasta de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), prin Agenția internațională pentru cercetare în domeniul cancerului (IARC).

 

Un semnal de alarmă bine-venit

 

„Analiza făcută de Ro Health Review pe baza datelor furnizate de Globocan este foarte pertinentă. Vă felicit pentru acest demers, consider că în acest fel trageți un semnal de alarmă bine-venit. Noi cerem înființarea registrului național al pacienților oncologici de ani de zile, iar acum România este pusă din nou în situația de a nu avea niciun fel de statistică. Ajungem să luăm statistici din Bulgaria, pe care să le extrapolăm. Avem un singur registru la Cluj, care ne poate oferi date statistice din regiune, dar nici acelea complete. Nu știu de ce acel registru nu a fost implementat la nivel național”, a declarat Cezar Irimia.

Președintele FABC spune că lipsa unui registru național de cancer este o problemă critică, pe care este hotărât să o vadă rezolvată. „Bugetul pentru oncologie ar fi putut fi construit în mod real pe o statistică dată de un registru. Până nu vom avea această statistică, în fiecare an ne vom confrunta cu aceeași lipsă de fonduri la investigații, la medicamente, la radioterapie.”

 

Prin forțe proprii

 

„De doi ani, FABC lucrează la elaborarea unui registru național de cancer și ne vom lupta până când acest registru va funcționa, la fel ca în alte țări responsabile din Uniunea Europeană. Nu vom mai crede în promisiuni, vom construi acest registru pe forțe proprii.” În exclusivitate pentru Ro Health Review, președintele FABC ne-a declarat că registrul la care asociațiile pacienților bolnavi de cancer lucrează de mai mulți ani este în acest moment pregătit să preia date din spitale. Cezar Irimia a spus că au început să introducă deja statistici, pornind de la cancerul mamar metastatic, dar că registrul este pregătit să cuprindă toate formele de cancer, inclusiv cele din sfera hematologică.

„Noi am cerut încă din 2001 înființarea unui registru. Ni s-a promis acest lucru, la un moment dat a fost și lansat un registru național de cancer, dar lucrurile nu s-au materializat niciodată. Foarte multe alte instituții ale statului au consumat fonduri europene pentru a elabora un asemenea registru. Banii s-au dus, dar un registru funcțional încă nu avem. Cred că de mai bine de șase ani autoritățile ne spun că un registru al cancerului este aproape gata”, a spus președintele FABC. „Nu mai credem în promisiunile autorităților. Am decis să construim acest registru pe forțe proprii.”

Președintele FABC a dat în acest caz exemplul Sloveniei, unde asociațiile pacienților oncologici au reușit să creeze un registru național al cancerului. „Când va fi funcțional, vom preda acest registru la cheie autorităților statului român, să-l ducă mai departe”, a declarat Cezar Irimia.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.