(UPDATE/28.11.2023) Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a făcut referiri, marți, la rezultatele micro-biologice efectuate până în prezent:
„Există rezultate. Am văzut aceste rezultate, şi de la ANSVSA, şi de la noi. Rezultatele micro-biologice nu reflectă corelaţia acestor rezultate cu o posibilă toxiinfecţie alimentară, cel puţin din ce rezultate avem până în momentul de faţă.
Adică, prezenţa unor bacterii care nu au semnificaţie atunci când sunt în număr mic, care se găsesc în mod obişnuit în aer, de exemplu… nu au semnificaţie deosebită. Mai aşteptăm şi alte rezultate şi de la anatomopatologi, să vedem dacă putem să le coroborăm şi să avem o posibilitate consolidată, împreună cu cei de la medicină legală” – a declarat acesta în cadrul unei conferințe de presă.
(UPDATE/27.11.2023) Potrivit unor prime rezultate, parţiale, ale probelor din alimentele consumate de pacienţii Spitalului de Psihiatrie Murgeni, unde au fost înregistrate trei decese, publicate de Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, nu este indicată prezenţa unor toxine sau a unor bacterii periculoase.
În ciuda acestui fapt, reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vaslui, au amendat anterior cu suma de 40.000 lei Mănăstirea Floreşti care a livrat pachetele cu mâncare pe bază de peşte către pacienții spitalului amintit.
„În mod normal, noi recoltăm doar materia primă care a fost folosită la mâncare. De obicei, Direcţia de Sănătate Publică recoltează mâncarea gătită. În situaţia aceasta noi, având laboratoarele mai bine puse la punct, am dus probele la institutul nostru.
Primele rezultate au arătat că nu există sub nicio formă în alimente vreo toxină care ar fi putut provoca moartea. Cel mai important este să aflăm ce s-a identificat la nivelul cadavrelor, ce substanţă a provocat decesul celor trei persoane”, a declarat, pentru Agerpres, inspectorul sanitar-veterinar din cadrul DSVSA Vaslui, dr. Mihai Ponea.
Autoritățile au prelevat probe microbiologice, de aliment şi de apă, deoarece au luat în calcul inclusiv posibilitatea ca sursa de alimentare cu apă a spitalului din Murgeni să fi fost contaminată.
Oamenii legii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.
(UPDATE/23.11.2023) La Institutul de Medicină Legală din Iaşi se analizează o parte din probele aduse de la unul dintre pacienţii Spitalului de Psihiatrie Murgeni, din judeţul Vaslui.
Directorul Institutului de Medicină Legală Iaşi, Diana Bulgaru, a precizat că probele provin de la pacienți în viaţă:
„Sunt probe care intră în aria de lucru a medicinei legale. Noi facem determinări toxicologice(….) şi screeningul prin reacţii chimice. Ce se încearcă la IML este punerea în evidenţă, în situaţia în care din probele rezultate vor rezulta, a nitriţilor, pesticidelor, medicamentelor, drogurilor, alcoolii metilic şi etilic, etilenglicol, urmând ca rezultatele obţinute să fie transmise organelor abilitate. Probele, la momentul actual, exclud nitriţii, nitraţii, exclud alcoolii”, a declarat aceasta.
Autoritățile au deschis dosar penal în acest caz de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni unde trei bolnavi au decedat, unul se afla în comă iar peste 30 pacienți au prezentat simptome digestive după ce ar fi consumat alimente pe bază de peşte oceanic, oferite sub formă de donaţie de reprezentanţii unei mănăstiri.
Mai mulţi pacienţi din incinta spitalului amintit care acuzau probleme digestive au fost transferaţi pe secții de urgenţă din Bârlad, Vaslui şi Iaşi cu autospeciale ale Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă din zonele respective.
(Știre/23.11.2023): Trei pacienţi de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, judeţul Vaslui, au murit şi un altul este în stare gravă, după ce toţi cei internaţi în unitatea medicală au consumat alimente pe bază de pește, furnizate de o mănăstire din apropiere, informează Ministerul Sănătăţii.
„La ora 18:30, reprezentanții Ministerului Sanatatii au fost anunțați verbal de DSP Vaslui, referitor la o situație gravă aparută la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, aflat în subordinea primăriei din localitate. În cursul zilei de 21 noiembrie, toți pacienții și o parte din personalul spitalului au consumat alimente furnizate de o mănăstire din apropiere, pe bază de pește”, anunță Ministerul Sănătății.
În cursul noptii de 22 noiembrie, un pacient a prezentat simptome digestive, vărsături și diaree. Aceste simptome au apărut în cursul zilei de 22 noiembrie și la alți pacienți, precizează Ministerul Sănătății.
Până în momentul de față s-au înregistrat trei decese, iar un alt pacient este internat în stare gravă la Spitalul din Bârlad, potrivit sursei citate.
„Ministerul Sanatatii a organizat imediat după informare, o celulă de criză care a dispus transferul tuturor pacienților simptomatici la spitalul din Bârlad, unde există asistentță medicală de terapie intensivă, precum și preluarea de probe biologice și de aliment pentru analiza toxicologică la IML Iasi. Probe din alimente au fost preluate și direcționate de asemenea către INSP- Centrul de Sănătate Publică din Iași pentru analize microbiologice”, a mai transmis Ministerul Sănătății.
Transferul pacientilor de la Spitalul de Psihiatrie catre Spitalul din Bârlad s-a realizat cu ambulanțe pentru victime multiple și este coordonat de Centrul Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Sănătății.
Foto: Facebook/Spitalul de Psihiatrie Murgeni