Trei produse biocide neconforme depistate în urma acțiunilor de control realizate de inspectori din cadrul direcțiilor de sănătate publică

Ministerul Sănătății

La 19 martie, Ministerul Sănătății a anunțat că trei produse biocide utilizate în unități sanitare și cabinete de înfrumusețare au fost neconforme din punct de vedere al eficacității fungicide.

În urma acțiunilor de control realizate în anul 2018 de către inspectorii sanitari din cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică județene, a fost verificată calitatea unui număr de 15 produse biocide utilizate în unități sanitare și cabinete de înfrumusețare. Probele prelevate au fost testate în laboratoare acreditate ale Asociației de Acreditare din România (RENAR).

În urma analizelor efectuate, trei produse biocide folosite pentru dezinfecția suprafețelor și a instrumentarului au fost găsite neconforme din punct de vedere al eficacității fungicide (împotriva candida albicans și aspergilus niger), a anunțat ministerul sănătății. Două dintre produsele neconforme aparțin unui producător din București, care are deschis un punct de lucru în județul Ilfov. Al treilea produs biocid neconform este produs într-un stat membru UE și distribuit de o firmă din județul Prahova.

Inspecția Sanitară de Stat din Ministerul Sănătății a dispus Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP) județene pe raza cărora se aflau producătorii sau distribuitorii produselor constatate neconforme, să efectueze verificări în unitățile sanitare. În paralel, la nivel național, DSP-urile judetene au dispus retragerea de la furnizorii de servicii medicale publice sau private și de la cabinetele de înfrumusețare, a acestor produse și returnarea lor la producători sau distribuitori. Au fost aplicate și amenzi pentru neconformitate, în cuantum total de 35.000 lei.

„Trebuie să ne asigurăm că produsele utilizate în spitale sunt eficiente. Vom continua astfel de acțiuni și vom lua toate măsurile necesare pentru  siguranța pacienților”, a declarat ministrul sănătății, Sorina Pintea.

În anul 2016, sistemul de sănătate din România a fost zguduit de un scandal privind folosirea în unitățile sanitare a unor substanțe dezinfectante diluate și, implicit, cu eficiență biocidă scăzută. Scandalul a fost amplificat de recenta – pe atunci – tragedie de la Colectiv și de asocierea unor decese cu infecțiile nosocomiale.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.