Trei transplanturi medulare de succes au fost realizate în premieră la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca

În premieră, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca a realizat trei transplanturi medulare, proceduri ce au marcat un pas important în tratamentele oncologice din România și au oferit pacienților o șansă la viață, potrivit Cluj24.

Transplantul reprezintă o procedură revoluționară, iar implementarea acesteia este considerată un moment de referință pentru instituția medicală.

Managerul instituției, Cătălin Vlad, a declarat într-o conferință de presă că finalizarea acestor proceduri este un moment istoric pentru institut și înseamnă o realizare semnificativă în domeniul oncologic: „Centrul de transplant medular are un etaj dedicat în cadrul Secției de hematologie, inaugurată în 2021. De atunci, s-au făcut eforturi să ajungem la acest moment.”

Spațiul a fost dotat corespunzător pentru a deveni funcțional, iar instituția a înființat o bio-bancă de celule stem hematopoietice, iar personalul medical a urmat un program de specializare atât în țară, cât și în străinătate. Procesul a fost susținut și de acreditarea realizată la Agenția Națională de Transplant (ANT), cu sprijinul ministrului Sănătății, Alexandru Rafila. Vlad a adăugat că în vara anului trecut au început procedurile de transplant, iar până acum au fost finalizate cu succes trei transplanturi medulare, costurile fiind acoperite din veniturile proprii ale spitalului: „Vom crește capacitatea și ne propunem să ajungem la 100 de astfel de proceduri pe an și să introducem noi tehnici de transplant.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a intervenit online la conferința de presă, a subliniat importanța acestei activități pentru IOCN și a precizat că transplantul medular reprezintă o prioritate națională: „Este un parteneriat cu profesioniștii de la IOCN, sperăm să facem de acum curentă activitatea de transplant medular. Este nevoie de o campanie de donare de organe la nivel național. Succesul acestui demers profesional trebuie felicitat.”

Chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu a vorbit despre importanța investițiilor în medicină, menționând că orice investiție trebuie să contribuie la ajutorarea pacienților: „Clujul medical există și funcționează, iar IOCN este un vârf al medicinii.”

Dr. Mihnea Zdrenghea a explicat procesul de transplant, menționând că pentru a realiza transplantul medular este necesară o compatibilitate familială: „Există și la noi un registru de donatori neînrudiți, dar numărul potențialilor donatori e redus. Aceștia pot fi selectați printr-o simplă donare de sânge.” De asemenea, Zdrenghea a detaliat că procedura are ca scop prelungirea perioadei de remisie a bolii și creșterea calității vieții pacienților.

Dr. Laura Jimbu, din cadrul echipei de transplant, a subliniat că, pentru ea, transplantul medular a însemnat „stres, dar și multă muncă, organizare, totul fiind presărat cu mult entuziasm.”

Printre pacienții care au beneficiat de transplant medular se numără Larisa Negrea, o pacientă de 20 de ani din județul Bihor, diagnosticată cu limfom Hodgkin în 2023, care s-a simțit bine după procedură: „Am avut cea mai mare încredere în medicii de la IOCN. Perioada de recuperare decurge bine.”

O altă pacientă, Ildiko, de 51 de ani din Cluj-Napoca, diagnosticată cu mielom multiplu în 2018, a beneficiat de transplant medular după recidiva bolii în vara anului 2024. „Transplantul l-am suportat foarte bine. M-am bucurat foarte mult pentru că am avut o șansă la viață. Acum mă simt bine, recuperarea durează, sperăm că va fi bine în continuare.”

Transplantul medular sau transplantul de celule stem hematopoietice este o procedură medicală prin care se înlocuiesc celulele stem hematopoietice din măduva osoasă a unui pacient, având ca scop tratarea afecțiunilor hematologice grave sau oncologice. Celulele stem hematopoietice sunt esențiale pentru producerea celulelor sanguine, inclusiv globulele roșii, albe și trombocitele.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.