Ziua mondială a tuberculozei este marcată, în fiecare an, la 24 martie, pentru a atrage atenția întregii lumi asupra consecințelor devastatoare asupra sănătății, dar și sociale și economice pe care această boală le poate avea. Totodată, această zi este și un semnal pentru intensificarea eforturilor de stopare a epidemiei globale de tuberculoză.
Data a fost aleasă deoarece ziua de 24 martie are o semnificație istorică: în 1882, Robert Koch a anunțat descoperirea bacteriei care cauzează tuberculoza (bacilul Koch, Mycobacterium tuberculosis), un eveniment care avea să deschidă calea pentru diagnosticarea și apoi tratarea acestei boli redutabile.
4.500 de victime ale tuberculozei în fiecare zi, în întreaga lume
Tuberculoza (TB) este boala infecțioasă care face, anual, cele mai multe victime în întreaga lume. Zilnic, aproape 4.500 de persoane mor din cauza acestei boli și aproximativ 30.000 se îmbolnăvesc de tuberculoză.
Și în regiunea europeană, TB constituie o importantă amenințare de sănătate publică, cu toate că s-au înregistrat progrese importante în combaterea bolii și o scădere consistentă a incidenței. Datele din cel mai recent raport ECDC/OMS arată diferențe mari între țările europene și chiar între statele membre ale Uniunii Europene.
Cele mai multe țări întâmpină probleme legate de rezistența la tratament a infecției. Astfel, în 2017, mai puțin de jumătate din cazurile de tuberculoză multidrogrezistentă (TB-MDR) au putut fi tratate cu succes, iar statisticile sunt și mai îngrijorătoare în cazul tuberculozei cu rezistență extinsă la tratament (TB-XDR).
România are mai mult de un sfert din cazurile de TB din Uniunea Europeană
Dintre țările Uniunii Europene, România iese în evidență prin numărul mare de cazuri raportate (mai mult de un sfert din totalul UE/SEE) și prin cea mai mare rată a cazurilor de tuberculoză în raport cu numărul de locuitori. România este singura țară din UE care a înregistrat, în 2017, o rată mai mare de 50 de cazuri la 100.000 de locuitori. În țara noastră, în 2017, au fost raportate 13.004 cazuri de tuberculoză, adică 66,2 la 100.000 de locuitori.
Conform datelor colectate în cadrul Programului național de supraveghere și control al tuberculozei, în 2018, în România, au fost înregistrate 11.630 de cazuri de tuberculoză la adulți. Din acestea, 9.818 au fost cazuri noi, iar 1.812 au fost recidive. În ceea ce privește tuberculoza la copii, anul trecut au fost diagnosticate 545 de cazuri, din care cinci recidive.
În țara noastră, Ziua mondială a tuberculozei a fost marcată prin iluminarea în roșu a clădirii Ateneului Român, în semn de solidaritate cu toate persoanele afectate de această boală. Totodată, zilele trecute a fost anunțat un program de screening și diagnostic și tratament precoce pentru tuberculoză, organizat cu fonduri europene.
A venit timpul!
Tema Zilei mondiale a tuberculozei de anul acesta este: „A venit timpul”. Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că este momentul: să lărgim accesul la prevenție și tratament; să promovăm un răspuns la tuberculoză echitabil, bazat pe drepturi și centrat pe oameni; să asigurăm o finanțare suficientă și sustenabilă, inclusiv pentru cercetare; să promovăm încetarea stigmatizării și a discriminării; să construim asumarea de responsabilități.
Ținta o constituie stoparea epidemiei globale de tuberculoză până în 2030, țintă stabilită prin Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și reafirmată prin voința liderilor politici în plenul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, în 2018. În 2030, ar trebui ca incidența TB să scadă cu 80% față de 2015, decesele prin TB să se reducă cu 90% și nicio familie să nu mai fie pusă în situația de a acoperi costurile catastrofice ale bolii.