UE alocă 232 mil.€ pentru epidemia de Covid-2019

Uniunea Europeană alocă 232 de milioane de euro pentru epidemia de Covid-2019. Banii vor fi folosiți la nivel global, au anunțat reprezentanții Comisiei Europene. În plus, în această săptămână, experti ai Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor și ai Organizației Mondială a Sănătății vor pleca în Italia pentru a sprijini autoritățile.

Fondurile alocate de UE vor fi cheltuite după cum urmează:

  • 114 milioane de euro pentru planul de răspuns al Organizației Mondiale a Sănătății. Se vor accelera măsurile de pregătire a urgențelor sanitare în țări cu sisteme vulnerabile.
  • 15 milioane de euro pentru sprijinirea țărilor din Africa, inclusiv pentru Institutul Pasteur din Dakar, pentru sprijinirea diagnosticării rapide și a supravegherii epidemiologice.
  • 100 de milioane de euro pentru cercetare, dezvoltarea vaccinurilor și tratament. 90 de milioane de euro vor merge către un Parteneriat Public Privat cu industria farmaceutică pentru dezvoltarea unui vaccin și 10 milioane de euro pentru proiecte de cercetare și management al epidemiei.
  • 3 milioane de euro pentru a sprijini eforturile statelor membre de a se aproviziona cu echipamente de protecție și pentru repatrierea cetățenilor UE.

Comisia Europeană a precizat că, pentru moment, nu vor fi impuse restricții de călătorie sau de comerț. Potrivit informațiilor primite de la autoritățile naționale, țările membre au instituit măsuri de răspuns pentru cazurile de pe teritoriul UE și pentru a limita răspândirea epidemiei.

„Deocamdată, OMS nu a sfătuit să se impună restricţii fie pentru călători, fie pentru comerţ”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate. Ea a adăugat că restricţiile de călătorie în zona Schengen ar trebui să fie proporţionale şi coordonate între statele UE și ar trebui să se bazeze pe dovezi ştiinţifice.

Comisarul european pentru Gestionarea Crizelor, Janez Lenarcic, a transmis că se lucrează la un plan de urgență, astfel încât să nu fie afectată circulația în interiorul UE.

Duminică noapte, Austria a suspendat circulaţia trenurilor în Alpi, spre Italia, pentru aproximativ patru ore înainte de a le reporni după ce doi călători au fost testaţi negativ pentru coronavirus.

Centrul de Prevenire și Control al Bolilor al Uniunii Europene monitorizează și centralizează în permanență situația epidemiei, astfel încât să poată ghida tările membre și Comisia în acțiunile pe care le întreprind.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.