UE ar putea impune reguli mai stricte pentru producătorii de medicamente

Afacerile Antibiotice Iași au crescut cu 8,2% în 2019

Oficialii Uniunii Europene (UE) au declarat marți că este posibil ca producătorii de medicamente să se confrunte cu reguli mai stricte. Scopul este de a asigura aprovizionarea cu produse medicale în UE.

De altfel, prin această măsură, blocul comunitar încearcă să-și reducă importurile de produse farmaceutice din China și alte ”autocrații” străine, potrivit Reuters.

La începutul pandemiei de COVID-19, cele 27 state membre s-au confruntat cu probleme în ceea ce privește obținerea unei game largi de medicamente și ingredientele ale acestora, care proveneau din India și China. Acest lucru s-a produs din cauză că proviziile s-au diminuat pe fondul blocajelor naționale și al restricțiilor privind exporturile.

”Trebuie să ne actualizăm legislația pentru a acoperi lipsurile noastre în ceea ce privește obligația mai puternică de aprovizionare și o mai mare transparență în lanțul de aprovizionare”, a declarat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, în cadrul unei reuniuni în Slovenia a miniștrilor pentru sănătate din UE.

Modificarea normelor în privința aprovizionării cu medicamente vizează, de asemenea, reducerea dependenței UE în ceea ce privește ingredientele care sunt folosite pentru producerea medicamentelor și care provin din străinătate.

Estimările Comisiei Europene arată că două treimi din oferta globală a acestor produse medicale este concentrată în India și China.

”Criza a arătat că suntem prea dependenți de China și de alte țări terțe atunci când vine vorba de produse farmaceutice”, a declarat ministrul german al sănătății, Jens Spahn, înainte de întâlnirea din Slovenia.

”Imaginați-vă o lume în care vaccinurile împotriva SARS-CoV-2 ar fi fost dezvoltate numai în China sau Rusia, iar democrațiile occidentale și mai ales Uniunea Europeană ar fi depins de aceste autocrații pentru a achiziționa dozele necesare de vaccin. Nu ar fi fost o lume bună”, a mai precizat ministrul Spahn.

Cu toate acestea, oficialii UE au declarat urgența schimbării trebuie însă combinată cu o evaluare atentă a modului în care funcționează industria. De altfel, Comisia Europeană intenționează să facă propuneri legislative abia în decembrie 2022, potrivit proiectului privind programul de lucru, pe care l-au consultat jurnaliștii de la Reuters și care urmează să fie publicat în zilele următoare.

Un oficial al UE a spus că producătorilor de medicamente li se pot oferi stimulente pentru a inova, cu condiția să accepte obligații mai stricte de aprovizionare în întreaga Uniune Europeană, potrivit sursei citate.

Producătorilor de medicamente li se cere deja să asigure aprovizionarea minimă cu medicamente, dar obligațiile variază de la un stat membru la altul și sunt considerate a nu fi suficient de stricte.

Potrivit unui oficial european apropiat dosarului, care a dorit să-și păstreze anonimatul, în conformitate cu noile reglementări, companiilor care produc medicamente li se pot cere să aibă planuri de criză și să ofere avertizări din timp atunci când apar potențialele riscuri de penurie. În Franța, producătorii de medicamente se confruntă deja cu amenzi dacă nu avertizează autoritățile publice atunci când încep să se diminueze stocurile de produse farmaceutice.

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.