Uniunea Europeană va contribui cu 550 de milioane de euro la The Global Fund (Fondul Global) – un parteneriat internațional pentru lupta împotriva SIDA, tuberculozei și malariei în lume. Anunțul a fost făcut la summitul G7 (summitul celor mai industrializate șapte țări din lume) de la Biarritz, de președintele Consiliului European, Donald Tusk.
Fondul Global a salvat deja 27 de milioane de vieți de când a fost creat, în 2002, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
”UE a fost un susținător puternic al Fondului Global de la crearea sa, când epidemiile de SIDA, malarie și tuberculoză păreau de neînfrânt. Iar astăzi anunțăm o contribuție-record de încă 550 de milioane de euro. Sperăm ca întreaga comunitate internațională să urmeze acest exemplu și să intensifice lupta pentru îndeplinirea obiectivului Fondului, de a pune capăt epidemiilor privind aceste boli până în 2030”, a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Executivul UE a precizat că angajamentul asumat presupune ca noul cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027, precum și noul instrument de acțiune externă, prin bugetul căruia vor fi alocați banii, să fie aprobate conform propunerii Comisiei Europene.
UE speră ca exemplul său să fie urmat
O conferință a donatorilor la Fondul Global va avea loc în luna octombrie, la Lyon. Organizatorii spun că este nevoie de mai mulți bani pentru ca țările în curs de dezvoltare să își îmbunătățească sistemele de sănătate, s ajungă la acoperire medicală universală și pentru ca cele trei epidemii să se încheie până în 2010.
Fondul Global speră să strângă cel puțin 12,6 miliarde de euro pentru perioada 2020-2022. Până în 2023, această sumă ar urma să contribuie la salvarea a încă 16 milioane de vieți, să prevină 234 de milioane de cazuri de infectare, să reducă la jumătate rata mortalității din caza celor trei boli vizate și să permită consolidarea sistemelor de sănătate.
Fondul Global
Peste 60 de țări au contribuit la Fondul Global până acum. Numai în 2017, Fondul a oferit terapie antiretrovirală pentru HIV unui număr de 17,5 milioane de pacienți, a distribuit 197 de milioane de plase împotriva țânțarilor care să apere copiii și familiile lor de malarie și a testat și tratat 5 milioane de copii de tuberculoză.
De la crearea acestui instrument, Comisia Europeană a contribuit cu peste 2,6 miliarde de euro la Fond. Prin intermediul Executivului său, dar și al statelor membre individuale, UE contribuie cu aproape 50% din resursele primite de Fond.
Susținerea globală a UE pentru sănătate în țările în curs de dezvoltare
Pe lângă contribuțiile totale de 1,3 miliarde de euro către inițiative globale precum Fondul Global, Alianța Globală pentru Vaccinare sau parteneriatul pentru servicii medicale universale al OMS, UE susține cu încă 1,3 miliarde de euro sectorul medical din 17 țări (majoritatea din Africa), în perioada 2014-2020.
În promovarea sănătății globale, UE se concentrează pe accesul echitabil și accesibil la îngrijire medicală, sustenabilitatea sistemelor medicale, pe drepturile omului, ale femeilor și ale fetelor, precum și pe implicarea sectorului privat.