UE: Există un risc moderat de cazuri de infecție cu noul coronavirus în Uniunea Europeană

Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC) a publicat o nouă a evaluare a riscului privind noul coronavirus apărut în China.

Astfel, ECDC estimează că:

  • Impactul potențial al epidemiilor de 2019-nCoV este mare
  • Propagarea globală este probabilă
  • În prezent există un risc moderat de infectare pentru cetățenii UE care călătoresc în Wuhan
  • Există o mare probabilitate de importa al cazurilor în țări cu cel mai mare volum de oameni care călătoresc către sau dinspre Wuhan, orașul din China unde a fost detectată inițial boala (de exemplu țările din Asia)
  • Există un risc moderat de a detecta cazuri importante în UE
  • Aderența la practicile adecvate de control și prevenție a infecțiilor, în special în țările UE cu legături directe cu Wuhan, ar reduce riscul existenței de cazuri în UE

Centrul european atrage atenția că trei aeroporturi din UE au zboruri directe către Wuhan și că există mai multe conexiuni indirecte ale altor aeroporturi europene.

Anul Nou chinezesc, sărbătorit la sfârșitul lunii, va duce la o creștere a fluxului de călători dinspre și spre China, precum și în interiorul Chinei, ceea ce crește riscul de import de posibile cazuri în Uniunea Europeană, avertizează ECDC.

ECDC monitorizează situația și transmite evaluări ale riscului pentru a ghida statele membre UE și Comisia Europeană în răspunsul la amenințarea reprezentată de noul virus.

”În prezent există o incertitudine considerabilă privind mortalitatea și morbiditatea acestei boli și este nevoie urgentă de mai multe date epidemiologice pentru a înțelege mai bine virusul”, a subliniat Andrea Ammon, directorul ECDC.

OMS decide dacă va declara o alertă sanitară mondială

 

Reuniunea de urgență a OMS privind declararea unei alerte sanitare mondiale privind coronavirusul din China se prelungește. Specialiștii nu vor să ia încă o asemenea decizie și se plâng că nu au suficiente date din partea chineză.

Cu toate astea, remarcă progrese față de epidemia de SARS de la începutul anilor 2000, când ar fi putut fi evitate multe victime, dacă chinezii ar fi fost mai transparenți. Virusul 2019-nCoV a dus la moartea la 17 oameni până acum și numărul celor la care virusul a fost confirmat se apropie de 600.  Însă, potrivit Reuters, modele matematice arată că în jur de 4000 de oameni sunt infectați.

 

”Stare de asediu” în Wuhan

 

Orașul Wuhan, din China, este complet blocat. Nimeni nu intră și nu iese din metropola cu 11 milioane de locuitori, transportul public a fost întrerupt, străzile sunt pustii. Se știe că virusul se transmite de la om la om și există o mare probabilitate ca acesta să sufere mutații. Au apărut și primele informații despre posibila sursă: ar fi două specii de șerpi vândute în piața din Wuhan de unde a pornit epidemia. Guvernul de la Beijing nu exclude însă nici posibilă sursă primară a virusului bursucii sau șobolanii.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.