UMF ”Carol Davila”: Proiect inovativ de educaţie medicală pentru medicii de familie și navigare ghidată a pacienților cu boală cronică de rinichi

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti (UMF) anunţă lansarea unui proiect inovativ de educaţie medicală pentru medicii de familie şi navigare ghidată a pacienţilor cu boală cronică de rinichi.

„Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București și Fundația Împreună pentru Educație și Sănătate aduc în prim plan rolul esențial al cercetării și inovației în transformarea managementului bolilor cronice netransmisibile, prin lansarea unui proiect unic de standardizare, aliniere și integrare, fundamentat pe un parteneriat extins cu comunitatea medicilor de familie”, potrivit unui comunicat de presă transmis de UMF „Carol Davila”.

Proiectul este centrat pe boala cronică de rinichi (BCR), afecţiune cronică netransmisibilă, potrivit medicilor mult subdiagnosticată la noi în ţară, denumită şi „ucigaşul din umbră”, care are impact atât din perspectiva sănătăţii individului cât şi social şi economic, precizează UMF „Carol Davila”.

„Prin lansarea acestui proiect ne-am propus să contribuim, având o analiză pragmatică, fundamentată pe evidenţe ştiinţifice, la dezvoltarea unui cadru optimizat de management al bolii cronice de rinichi. Proiectul, care este unul inovativ mai ales din perspectiva abordării, urmăreşte transformarea managementului bolii cronice de rinichi în România prin: educaţie medicală privind etapele corecte de diagnosticare a bolii cronice de rinichi; extinderea depistării precoce în BCR; integrarea BCR în contextul mai larg al bolilor netransmisibile; consolidarea abordării multidisciplinare pentru un management eficient al pacienţilor cu boală cronică de rinichi. Avem, astfel, dorinţa de a crea un cadru de standardizare, aliniere şi integrare în managementul bolii cronice de rinichi, respectiv un model de bună practică în managementul bolilor cronice netransmisibile în România”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, citat în comunicat.

Potrivit sursei citate, impactul major al bolii cronice de rinichi asupra sistemelor de sănătate prin progresia către stadii avansate (când este necesară terapie de substituţie renală, prin dializă sau transplant renal) a determinat dezvoltarea de planuri naţionale, măsuri şi programe menite să identifice pacienţii cu risc crescut pentru a se putea pune un diagnostic corect şi la timp. Doar una din 10 persoane cu boală cronică de rinichi este identificată în stadii în care pot fi luate măsuri pentru încetinirea progresiei și reducerea decesului prematur din cauze cardiovasculare sau renale.

„Profesioniștii în sănătate consideră că acest context reprezintă un paradox, care poate și trebuie schimbat, căci diagnosticul BCR necesită două teste simple de laborator: rata estimată de filtrare glomerulară și raportul albumină-creatinină urinară”, potrivit comunicatului citat

Proiectul este iniţiat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, prin Fundaţia Împreună pentru Educaţie şi Sănătate şi este realizat în baza unui contract de colaborare cu AstraZeneca.

„Datele și analizele din studii largi din viața reală indică fără echivoc o mare nevoie medicală neacoperită în BCR, cu mulți pacienți nediagnosticați la timp. Astfel de proiecte sunt critice, pentru că setarea unui standard de management adecvat are potențialul de a preveni progresia bolii și de a reduce complicațiile și decesul prematur. Cu o abordare colaborativă, AstraZeneca, își reafirmă angajamentul de a fi parte la construcția abordării moderne a bolilor cronice pentru pacienții români ”, a declarat Dr. Radu Rășinar, director general AstraZeneca România.

Boala cronică de rinichi este în prezent a zecea cauză de mortalitate la nivel mondial, estimându-se însă că va ajunge pe locul 5 până în 2040, fiind strâns legată de alte patologii cronice precum diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială, conform UMF.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.