Clădirea Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și Spitalul Universitar de Urgență din Capitală au fost iluminate în albastru, miercuri seară, pentru a marca Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei.
„Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei! Tratamentul îți poate salva viața! Hepatita nu așteaptă!” a fost mesajul afișat pe cele două clădiri.
Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei este marcată anual la data de 28 iulie pentru a spori conştientizarea privind hepatita virală, o inflamaţie a ficatului care provoacă o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancerul de ficat, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
În 2021, tema acestei zile a fost „Hepatita nu poate aştepta” („Hepatitis Can’t Wait”). În situaţia în care o persoană moare la fiecare 30 de secunde din cauza unei boli legate de hepatită, chiar şi în contextul actualei crize COVID-19, nu putem aştepta să acţionăm împotriva hepatitei virale, se arată pe site-ul www.who.int.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii face apel la toate ţările să colaboreze pentru a elimina hepatita virală ca ameninţare pentru sănătatea publică până în 2030.
Există cinci tulpini principale ale virusului hepatitei, respectiv A, B, C, D şi E. Împreună, hepatitele B şi C sunt cele mai frecvente, acestea ducând la 1,1 milioane de decese şi 3 milioane de noi infecţii anual, potrivit www.who.int. Pe fondul pandemiei de COVID-19, hepatita virală continuă să ia mii de vieţi în fiecare zi.
Un număr de 9.400.000 persoane primesc tratament pentru infecţie cronică cu virusul hepatitei C. De asemenea, 10% dintre cei cu infecţie cronică cu virusul hepatitei B sunt diagnosticaţi, iar 22% dintre aceştia primesc tratament. Totodată, 42% dintre copii, la nivel global, au acces la naştere la doza de vaccin împotriva hepatitei B.