UMF ”Carol Davila” și Spitalul Universitar de Urgență, iluminate în albastru de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei

Clădirea Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și  Spitalul Universitar de Urgență din Capitală au fost iluminate în albastru, miercuri seară, pentru a marca Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei.

„Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei! Tratamentul îți poate salva viața! Hepatita nu așteaptă!” a fost mesajul afișat pe cele două clădiri.

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei este marcată anual la data de 28 iulie pentru a spori conştientizarea privind hepatita virală, o inflamaţie a ficatului care provoacă o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancerul de ficat, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

În 2021, tema acestei zile a fost „Hepatita nu poate aştepta” („Hepatitis Can’t Wait”). În situaţia în care o persoană moare la fiecare 30 de secunde din cauza unei boli legate de hepatită, chiar şi în contextul actualei crize COVID-19, nu putem aştepta să acţionăm împotriva hepatitei virale, se arată pe site-ul www.who.int.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii face apel la toate ţările să colaboreze pentru a elimina hepatita virală ca ameninţare pentru sănătatea publică până în 2030.

Există cinci tulpini principale ale virusului hepatitei, respectiv A, B, C, D şi E. Împreună, hepatitele B şi C sunt cele mai frecvente, acestea ducând la 1,1 milioane de decese şi 3 milioane de noi infecţii anual, potrivit www.who.int. Pe fondul pandemiei de COVID-19, hepatita virală continuă să ia mii de vieţi în fiecare zi.

Un număr de 9.400.000 persoane primesc tratament pentru infecţie cronică cu virusul hepatitei C. De asemenea, 10% dintre cei cu infecţie cronică cu virusul hepatitei B sunt diagnosticaţi, iar 22% dintre aceştia primesc tratament. Totodată, 42% dintre copii, la nivel global, au acces la naştere la doza de vaccin împotriva hepatitei B.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.