Cercetătorii Centrului de Inovație și e-Health(CieH) al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București sunt autorii unui studiu recent, intitulat „Design Protocol and Manufacturing Workflow of 3D Printed Surgical Guides in Mandibular Reconstruction with Vascularized Peroneal Graft and Musculocutaneous Flap”(tr. engl.„Protocol de proiectare și flux de lucru în fabricație ghidurilor chirugicale imprimate 3D în reconstrucția mandibulară cu grefă peroneală vascularizată și lambou musculocutanat”) , apărut în prodigiosul site Technology and Innvation in Life Sciences.
Articolul redă rezultatele obținute în urma colaborării dintre Ioan Lascăr, student doctorand UMFCD, și echipa Laboratorului de printare 3D – CieH.
„Această cercetare a implicat o abordare interdisciplinară, unde competențele noastre în domeniul printării 3D au fost combinate cu expertiza medicală și chirurgicală a colegilor noștri.
Prin dezvoltarea unui protocol avansat și aplicând un flux de lucru bine definit, am reușit să realizăm ghiduri chirurgicale printate 3D pentru reconstrucția mandibulară cu grefă peroneală vascularizată și lambou musculocutanat în patologia oncologică buco-maxilo-facială.
Continuăm să îi incurajăm pe tinerii medici doctoranzi să vină cu propuneri de teme cercetare către echipa Laboratorului de printare 3D. Aici vor găsi sprijinul și îndrumarea necesară implementării tehnologiilor de printare 3D în studiu doctoral.
Considerăm că doar prin această metodă putem contribui la îmbunătățirea semnificativă a practicii medicale pentru a oferi pacienților cele mai bune tratamente personalizate” – transmite Centrul de Inovație si e-Health.
CieH: „Combinată, utilizarea tehnologiei 3DP și a fluxurilor de lucru digitale 3D a îmbunătățit considerabil acuratețea și precizia procedurilor de reconstrucție mandibulară”
„Chirurgia oro-maxilo-facială la pacienții oncologici este deosebit de dificilă din cauza naturii complexe a bolii și a tratamentului acesteia, care implică adesea rezecția și reconstrucția extensivă a țesuturilor. Tehnicile chirurgicale tradiționale pot duce la deficite funcționale și estetice iar riscul de complicații este mare.
Utilizarea tehnologiei de imprimare 3D (3DP) a revoluționat domeniul chirurgiei oro-maxilo-faciale, în special în zona reconstrucției mandibulare cu grefă peronieră vascularizată și lambou musculocutanat. Această procedură complexă necesită o echipă multidisciplinară care să includă un chirurg OMF, un medic chirurgie plastică, un medic oncolog, un medic de imagistică medicală și o echipă tehnică compusă din expert în software grafic și tehnician 3DP.
3DP este o tehnologie de producție revoluționară, cu un impact potențial imens în domeniul medical. Pentru a implementa această tehnologie în practica medicală actuală este nevoie de dezvoltarea unui flux de lucru care să permită comunicarea eficientă între membrii echipei multidisciplinare și crearea de modele precise, specifice pacientului, care să poată fi utilizate pentru planificarea pre-chirurgicală și pentru proiectarea ghidurilor intervențiilor chirurgicale 3DP.
Protocolul de proiectare al acestor ghiduri chirurgicale presupune mai mulți pași, formează achiziția corectă a imaginii, segmentarea DICOM a regiunii de interes, proiectarea digitală a ghidajului chirurgical pe baza anatomiei pacientului, selectarea tehnologiei și materialului 3DP adecvat și validarea designului. Combinată, utilizarea tehnologiei 3DP și a fluxurilor de lucru digitale 3D a îmbunătățit considerabil acuratețea și precizia procedurilor de reconstrucție mandibulară” – menționează autorii în prezentarea cercetării.