Round University Ranking (RUR) a dat publicității clasificareaa universităților pentru anul 2020, printre ele numărându-se și șase universități din România. Două dintre cele șase universități românești incluse în RUR sunt Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași și Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” Târgu Mureș.
RUR este unul dintre clasamentele universitare mondiale, membru al organizației IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence, care măsoară performanța academică a 829 de universități selecționate în baza a 20 de indicatori din 4 domenii cheie ale activității academice, respectiv învățământ, cercetare, diversitate internațională și sustenabilitate financiară.
Astfel, în clasamentul RUR, Universitatea din București se situează pe locul 589, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, pe 610, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, pe locul 647, Universitatea de Vest din Timișoara, pe locul 672, Universitatea Politehnica din București, pe 679, de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, pe locul 750.
Prima poziție în clasificarea RUR este ocupată de Universitatea Harvard.
Lansat în 2010 din dorința de a oferi informații detaliate cu privire la performanțele universităților Clasamentul RUR World University Rankings evaluează peste 1.100 de universități din 82 de țări și se adresează atât studenților și comunității academice, cât și reprezentanților universităților sau factorilor de decizie politică.
Principalele domenii evaluate de clasament sunt predarea (40%) și cercetarea (40%), urmate de diversitatea internațională (10%) și de sustenabilitatea financiară (10%), care sunt domenii auxiliare, așa cum se precizează în metodologia studiului. Pentru fiecare domeniu, clasamentul urmărește o serie de indicatori, printre care pregătirea și reputația internațională a cadrelor didactice, numărul de citări ale personalului de cercetare, reputația internațională a cercetărilor realizate în universități, numărul de studenți și de membri ai staff-ului care beneficiază de stagii internaționale, dar și veniturile instituționale pentru personalul academic sau pentru studenți.