UMF „Iuliu Hațieganu”, partener într-un proiect de cercetare privind un dispozitiv de detecție de bacterii patogene și protozoare, în situații de urgență

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca este partener într-un proiectul de cercetare european ce privește elaborarea unui dispozitiv pentru detecția de bacterii patogene și protozoare, în situații de urgență, pentru protecţia forțelor de intervenție, potrivit unui comunicat al instituției de învățământ.

Proiectul de cercetare european, numit „Pathogen Contamination Emergency Response Technology – PathoCERT” , este coordonat de Centrul de Excelenţă în Cercetare şi Inovare – KIOS al Universităţii din Cipru.

Potrivit aceleiași surse, în cadrul PathoCERT, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” colaborează cu un consorțiu ce reunește 23 parteneri din Europa și Asia. Partenerii includ universități, institute de cercetare, autorități din domeniul protecției civile și al situațiilor de urgență și mai multe companii.

În același comunicat se arată că unul dintre obiectivele proiectului în care este implicată echipa universităţii noastre este reprezentat de dezvoltarea unui prototip portabil, ușor de utilizat de către persoane nespecializate, pentru detecția pe teren a unor bacterii cu potențial patogen crescut și a unor protozoare, ce pot provoca anumite afecțiuni. Acesta va putea fi utilizat de către autorități fără a fi nevoie de cunoștințe științifice sau de instruire prealabilă și va fi prevăzut cu funcția de alarmă pentru a semnala prezența anumitor compuși țintă.

„Contaminările cu agenți patogeni sunt dificil de detectat și de urmărit, pot apărea oriunde, pot fi cauzate de diverse motive și se pot răspândi cu ușurință prin apă provocând contaminări la scară largă. De-a lungul anilor, evenimente perturbatoare, cum ar fi cutremure, inundații, accidente sau atacuri asupra infrastructurilor ne-au arătat cât de profund pot fi afectate securitatea și sănătatea noastră. Cel mai recent, pandemia COVID-19 a arătat, de asemenea, o nouă lumină asupra vulnerabilităților comunităților existente”, se arată în comunicatul UMF „Iuliu Hațieganu”.

Potrivit aceleiași surse, investiția de peste 7 milioane de euro în proiectul PathoCERT subliniază importanța dezvoltării unui astfel de dispozitiv, ce are capacitatea de a detecta agenți patogeni pe teren în situații de urgență, în scopul protejării forțelor de primă intervenție și pentru un management eficient al situațiilor de criză. Echipa UMF „Iuliu Hațieganu”, coordonată de profesor doctor Cecilia Cristea, are o experiență de peste 10 ani în dezvoltarea de senzori electrochimici/optici cu potențial semnificativ pentru domeniul biomedical și al aplicațiilor de mediu.

„Participarea echipei formate din cadre didactice şi cercetători de la Facultatea de Farmacie în implementarea proiectului PathoCERT reprezintă o realizare remarcabilă, ținând cont că este deja al doilea proiect european finanţat în ultimii doi ani în care suntem implicaţi. Suntem încrezători că vom avea o contribuție semnificativă în derularea acestuia și că input-ul nostru va eficientiza activitățile propuse. Această strategie analitică pe care o dezvoltăm în cadrul acestui proiect va facilita acțiunile forțelor de primă intervenție, în special în etapa de recunoaștere, minimizând potențiale riscuri prin detecția rapidă și simultană în scenarii reale, pe teren, a mai multor bacterii patogene”, a declarat prof. dr. Cecilia Cristea.
Proiectul PathoCERT a început în luna septembrie şi se va derula pe o perioadă de 3 ani.

La rândul său, prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul UMF „Iuliu Hațieganu”, a declarat că „Cercetarea ştiinţifică reprezintă una dintre componentele de bază ale misiunii universităţii noastre şi trebuie considerată un producător esenţial de excelenţă. Sunt mândră de rezultatele științifice și profesionale ale colegilor mei, care sunt din ce în ce mai mult recunoscuți pe plan internațional și contribuie prin asta la creșterea prestigiului nostru ca universitate”.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.