Peste 2.000 de consultaţii gratuite, în domeniile Dermatologiei şi Endocrinologiei, au fost oferite de către 24 de medici voluntari, în perioada 16-20 august, în cadrul primei ediţii a campaniei „Asumă-ţi să fii sănătos!” – Litoral 2021, anunță, duminică, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, au fost oferite 913 consultaţii de dermatologie pentru screening melanom, 709 consultaţii pentru screening sindrom metabolic şi 444 pentru screening osteoporoză.
Cei care au dorit să beneficieze de un consult medical gratuit i-au putut întâlni pe medicii voluntari aflaţi în puncte special amenajate pe plajă (corturi puse la dispoziţie de către Ministerul Apărării Naţionale) în staţiunile Costineşti, Neptun, Saturn, Mangalia şi Vama Veche.
„Rezultatele acestei prime etape a campaniei noastre de prevenţie derulată în premieră pe litoralul românesc reliefează, înainte de toate, dorinţa foarte mare şi justificată a oamenilor de a preîntâmpina apariţia unor posibile afecţiuni, ceea ce ne încurajează şi responsabilizează în a da continuitate proiectului ‘Asumă-ţi să fii sănătos!’ şi cred că este imperios necesar ca, împreună cu partenerii noştri extraordinari, să reedităm şi anul viitor această campanie la malul Mării Negre” a declarat Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.
Campania a fost realizată în parteneriat cu Societatea Română de Dermatologie (SRD) şi Societatea Română de Endocrinologie (SRE), cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale şi al Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa.
În cadrul evaluării, cei 15 medici endocrinologi și rezidenți care au participat la campania de screening au urmărit stabilirea riscului de fractură majoră osteoporotică și a fracturii de șold, calculat cu ajutorul unui instrument numit FRAX, precum și utilizarea chestionarului IOF (International Osteoporosis Foundation) pentru stabilirea riscului de osteoporoză și al fracturilor de fragilitate. De asemenea în cadrul campaniei de screening pentru sindromul metabolic se vor măsura: înălțimea, greutatea, indicele de masă corporală, circumferința abdominală, tensiunea arterială, glicemia.
„Osteoporoza este o boală gravă, aparent silențioasă în primele faze, care atrage după sine complicații majore în lipsa unui diagnostic precoce și a unui management adecvat. Pandemia COVID-19 a obligat sistemul de sănătate și spitalele să-și regândească circuitele, accesul la diagnostic și tratament fiind mult îngreunat pentru pacienții cronici. Dacă ne referim la cazurile de boli endocrinologice, vedem că numărul de cazuri în spitalizare continuă a scăzut cu aproximativ 70% în 2020 față de 2019, ceea ce a dus la agravarea bolilor în unele cazuri. Campania de screening (…) este esențială pentru a aduce din nou pacientul la medic și pentru a ajuta un număr de persoane interesate de starea de sănătate, să își poată evalua riscul de osteoporoză și sindrom metabolic”, a declarat Prof. Univ. Dr. Cătălina Poiană, Președintele Societății Române de Endocrinologie, la momentul lansării campaniei.