UMFST Târgu Mureș: Savantul George Emil Palade, evocat în cadrul Zilelor universității care îi poartă numele

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș organizează, în perioada 11-15 decembrie, Zilele Universității, un eveniment cu tradiție, o sărbătoare a comunității academice, un prilej de a celebra performanța academică.
Agenda acestor activități cuprinde peste 75 de evenimente științifice, sociale și cultural-artistice, lansări de carte, simpozioane, workshop-uri în domeniile Sănătate, Științe și Tehnologie, prezentări orale și demonstrații practice, expoziție de arhitectură și un atelier de creație jurnalistică.

Savantul George Emil Palade, evocat în cadrul unei prelegeri dedicate

Cu acest prilej, UMFST organizează marți, 12 decembrie, în cadrul Zilelor UMFST, prelegerea intitulată „George Emil Palade. Omul”, în care Maria Besciu, doctor în istoria medicinei, va vorbi despre viața și aspectele legate de personalitatea savantului George Emil Palade, laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie și Medicină, recunoscut la nivel mondial ca unul dintre creatorii biologiei celulare moderne:
„Frumusețea portretului psihologic a fost dublată de frumusețea fizică a celui pe care colegii de breaslă îl numeau super om de știință al secolului 20. Legăturile stânse cu familia rămasă în România, în special cu mama și cu cei trei nepoți, medici și ei, premonițiile rudelor, corespondența ținută cu foștii profesori, pasiunile pe care le avea, frumoasele păreri despre dascălii săi, implicarea în rezolvarea cazului Arghezi și, nu în ultimul rând, patriotismul marelui savant vor fi subiecte abordate în cadrul evenimentului”, a transmis prof. Maria Besciu, conform unei informări a instituției gazdă.
Evenimentul este coordonat de Anamaria Helgiu, directorul Bibliotecii UMFST, și va avea loc la Biblioteca de Științe și Litere (str. Nicolae Iorga, nr. 1), începând cu ora 13.00.
Printre evenimentele din cadrul Zilelor UMFST se mai regăsesc: Conferința internațională a doctoranzilor și tinerilor doctori, Sesiunea științifică a cadrelor didactice, decernarea titlului de Doctor Honoris Causa și a Diplomei de onoare „Dr. Petre Muscă”, prelegere despre viața și personalitatea savantului George Emil Palade, Cursul Comitetului pentru Educație Europeană în Anestezie, inaugurarea Centrului de Excelență în Farmacovigilență la Facultatea de Farmacie, Conferința „Abordări actuale în reabilitarea orală complexă”, Memorial lecture George Simu, Industria 4.0 și calitatea inteligenta cu suport digital și ecologic, concursul studențesc de comunicări științifice „Tudor Drăganu”, concertul anual studențesc de colinde și Gala UMFST.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.