Un antibiotic utilizat pentru infecții ar putea trata boala inflamatorie intestinală, arată cercetătorii

Vancomicina, un antibiotic utilizat în tratarea anumitor infecții, ar putea deveni o opțiune eficientă pentru pacienții cu boală inflamatorie intestinală asociată cu colangita sclerozantă primară, oferind rezultate promițătoare după doar patru săptămâni de tratament.

Un antibiotic utilizat frecvent pentru tratarea diareei acute de origine infecţioasă ar putea deveni un tratament eficient pentru un tip de boală inflamatorie intestinală (BII), conform unui nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie, publicat în „Journal of Crohn’s and Colitis”. Rezultatele sugerează că vancomicina ar putea fi benefică și în tratarea pacienților care suferă de BII în contextul unei boli hepatice autoimune incurabile, denumită colangită sclerozantă primară (PSC).

Studiul a arătat că patru din cinci pacienți care au participat la cercetare au obținut remisie clinică după administrarea acestui antibiotic, demonstrând un răspuns pozitiv chiar și în cazul persoanelor care nu au răspuns la alte tratamente pentru BII. Acest lucru face ca studiul să fie semnificativ, având în vedere că boala PSC și BII sunt strâns corelate. Majoritatea pacienților cu PSC dezvoltă BII, iar până la 14% dintre cei cu BII pot dezvolta și PSC, ceea ce crește riscurile de intervenții chirurgicale pe colon și cancer de colon sau ficat, inclusiv necesitatea unui transplant de ficat.

„Rezultatele noastre sugerează că vancomicina ar putea oferi o nouă opţiune terapeutică pentru pacienţii cu această combinaţie dificilă de IBD şi boală hepatică autoimună”, a declarat dr. Mohammed Nabil Quraishi, autor corespondent al studiului și cercetător la Universitatea din Birmingham. „Deşi aceste rezultate sunt preliminare, ele oferă o bază solidă pentru cercetări ulterioare”, a adăugat acesta.

Rezultate promițătoare în urma tratamentului cu vancomicină

În cadrul studiului, participanții au fost tratați cu vancomicină orală pe o perioadă de patru săptămâni și au fost monitorizați timp de încă patru săptămâni, perioada în care medicația a fost întreruptă. După patru săptămâni de tratament, 80% dintre pacienți au obținut remisie clinică, cu o scădere semnificativă a markerilor inflamatori. Mai mult, 100% dintre participanți au prezentat vindecarea mucoasei intestinale.

„Atunci când tratamentul a fost întrerupt, simptomele au revenit”, au spus cercetătorii. Totodată, studiul a arătat că vancomicina a produs modificări în profilul anumitor acizi biliari, ceea ce poate fi de ajutor în dezvoltarea unor tratamente mai bune pentru PSC asociată cu BII.

În urma acestor rezultate promițătoare, cercetătorii au anunțat că pregătesc un studiu controlat randomizat pentru a investiga mai detaliat efectele terapeutice ale vancomicinei. Acest pas este considerat esențial pentru înțelegerea completă a potențialului medicamentului în tratamentele pentru colangită sclerozantă primară asociată cu BII.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.