Un aparat de radiologie mobilă și o stație de sterilizare, în proces de achiziție la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova

Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova a anunțat că este pe cale să achiziționeze, cu sprijinul Ministerului Sănătății (MS) mai multe aparate medicale, extrem de importante pentru funcționarea instituției și pentru bunăstarea pacienților. Printre acestea se află două aparate de radiologie şi a unui CT modern, cu 128  sclice-uri, ce va permite efectuarea unor tomografii de înaltă rezoluţie.

„Totodată, în proces de achiziţie, cu ajutorul MS, sunt şi alte aparate, precum cel de radiologie mobilă, dar şi un ecograf necesar în UPU şi unul în clinica de Reumatologie. Din anul 2008, nu au mai fost achiziţionate echipamente de sterilizare la SCJU Craiova. Acum este în licitaţie achiziţionarea unei staţii de sterilizare extrem de importantă pentru combaterea infecţiilor nosocomiale. Pentru clinica de Chirurgie Buco-Maxilo-Facială se află în derulare o achiziţie extrem de importantă. Clinica urmează să fie dotată cu aparatură care acum nu există şi care odată ajunsă în spital va duce la abordarea unei noi patologii frecvent întâlnite în rândul populaţiei, legată de articulaţia temporo-mandibulară. De asemenea, clinica va fi dotată şi cu alte aparate extrem de necesare pentru eficientizarea tratamentelor chirurgicale din cadrul traumatismelor şi patologiei tumorale cervico-faciale. În procedură de licitaţie sunt şi mai multe mese de operaţie, electrocautere pentru clinicile de cardiologie, monitoare pentru nou-născuţi, echipamente pentru laboratorul de anatomie patologică”, se precizează într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.

Potrivit bilanțului de un an al conducerii spitalului, instituția a achiziționat în această perioadă aparatură medicală în valoare de peste 3 milioane de euro din fonduri alocate de Ministerul Sănătăţii. Printre aparatura achiziţionată se numără o hotă pentru prepararea citostaticelor necesară în compartimentul de Oncopediatrie, un aparat pentru dezgheţarea şi încălzirea plasmei şi a pungilor de sânge pentru Unitatea de Transfuzie Sanguină, dotarea centrului de hemodializă cu aparate de dializă şi aparate de tratare a apei, aparate de ventilaţie şi echipament pentru screening auditiv pentru Clinica de Neonatologie, lămpi de operaţie noi pentru clinicile de Chirurgie I şi II şi pentru Clinica de Chirurgie plastică, aparate noi de anestezie pentru ATI, iar ecograful vechi de 15 ani din clinica de Nefrologie a fost înlocuit cu unul performant.

În plus, reprezentanţii unităţii sanitare precizează că în ultimul an au reuşit să rezolve unele dintre problemele grave sesizate de pacienţi şi aparţinători.

„Sunt cunoscute numeroasele sesizări venite din partea pacienţilor sau aparţinătorilor cu privire la existenţa în spital a insectelor. Trebuie ştiut că până în urmă cu câteva luni deratizarea şi dezinsecţia spitalului erau asigurate de un PFA, o persoană fizică autorizată, care nu reuşea să acopere nevoile unui spital cu o asemenea capacitate – cea mai mare unitate medicală din Oltenia, spitalul cu cel mai mare număr de paturi la nivel naţional. Astfel, au fost făcute demersurile necesare, iar în acest moment dezinsecţia la SCJU Craiova este asigurată de o firmă abilitată. Pe perioada iernii pacienţii şi cadrele medicale s-au plâns mereu de faptul că în anumite saloane este frig. Pentru a evita aceste situaţii şi în acest an, conducerea spitalului a demarat o licitaţie care a fost adjudecată, care presupune achiziţionarea de schimbătoare de căldură şi echilibrarea instalaţiei tehnice, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj”, se mai transmite în comunicat.

De asemenea, licitaţia pentru furnizarea hranei pacienţilor, pentru care s-a prevăzut suma de peste 10.540.000 lei şi la care au participat doi ofertanţi, se află în evaluare, SCJU Craiova urmând să încheie cu câştigătorul licitaţiei un contract cadru pe o perioadă de doi ani.

În ceea ce priveşte rezolvarea problemei deficitului de personal medical, conducerea spitalului susţine că în acest sens, în ultimul an au fost scoase la concurs trei posturi de medici pentru clinica de Cardiologie Intervenţională, un post de anestezist, dar şi mai multe posturi pentru asigurarea funcţionării staţiei de oxigen, iar în perioada următoare, urmează să fie scoase la concurs mai multe posturi pentru asistenţi medicali, astfel încât SCJU Craiova să poată începe derularea programului de tratament intervenţional în infarctul miocardic acut cu supradenivelare de segment (STEMI). De asemenea, au fost scoase la concurs mai multe posturi pentru personal TESA unde există deficit.

Pacienţii care suferă un accident vascular cerebral ischemic pot beneficia de tromboliză şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova şi problema aparatelor CT (computer tomograf) care nu funcţionau a fost rezolvată, iar medicii dispun de aparatura şi medicaţia necesare efectuării trombolizei. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova derulează programul naţional de tromboliză, iar în acest moment pacienţii pot beneficia de un astfel de tratament. Secţia de Neurologie a fost dotată în ultimele luni cu şase paturi noi cu monitor, cu funcţii speciale pentru urmărirea bolnavului.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.