Un Brexit fără acord ar putea crește deficitul de medicamente din Europa, avertizează experții

Profesioniștii din domeniul sănătății avertizează că lipsa unor medicamente s-ar putea agrava în Europa în cazul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord la data de 31 octombrie.

Companiile farmaceutice și-au exprimat îngrijorări cu privire la medicamente, iar unele și-au rezervat capacitatea de transport aerian de marfă în cazul în care va fi nevoie. Experții atenționază însă că impactul asupra consumabilelor medicale va fi resimțit și peste granițele Marii Britanii, scrie Reuters.

 

Exporturi de medicamente afectate

 

Aproximativ 45 de milioane de pachete de medicamente sunt livrate din Marea Britanie în fiecare lună, în valoare de aproape 12 miliarde de lire sterline în 2016, potrivit unui raport al parlamentului britanic. Prim-ministrul britanic, Boris Johnson, a declarat că Marea Britanie va ieși din UE la 31 octombrie, fără un acord, dacă nu se va ajunge la o înțelegere. De asemenea, până atunci unele medicamente ar putea să nu primească aprobarea de reglementare necesară pentru a putea fi aduse din Marea Britanie. Cifrele arată  că aproximativ un miliard de pachete cu medicamente ies anual din țară. Autoritățile de reglementare și reprezentanții industriei atrag atenția și că verificările vamale sporite în porturi și la frontiere dintre Marea Britanie și UE ar putea îngreuna aprovizionarea cu medicamente și compuși chimici necesari pentru producerea acestora.

„În ciuda pregătirii intense a industriei pentru fiecare scenariu, un Brexit fără acord riscă să perturbe furnizarea de medicamente în întreaga UE”, a declarat pentru Reuters Andy Powrie-Smith, reprezentant al Federației Europene a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), a anunțat că este pregătită pentru Brexit și a finalizat autorizațiile pentru aproape toate cele 400 de medicamente aflate sub supraveghere, fapt care a necesitat mai multe compensări din cauza plecării iminente a Marii Britanii. Pentru trei medicamente care au nevoie de licențe la nivelul UE, autorizațiile sunt în curs de așteptare, au declarat reprezentanții EMA. Alte medicamente esențiale ar putea fi de asemenea blocate din cauza obstacolelor de supraveghere din cauza Brexit, arată datele EMA. Agenția este singurul organism care poate autoriza vânzări de noi medicamente din cele 28 de țări ale UE necesare în tratarea celor mai frecvente și grave boli, inclusiv cancerul, diabetul și gripa.

 

Mai multe îngrijorări

 

Multe alte medicamente autorizate la nivel național ar putea fi, de asemenea, expuse riscului. Aproape 6.000 dintre aceste medicamente trebuie să treacă printr-un nou proces de autorizare după Brexit. Oficialul EMA a declarat că agenția nu are „o imagine completă” a situației din toate statele UE pentru medicamentele autorizate la nivel național. Olanda a anunțat în februarie că 50 de medicamente „critice” riscă să dispară în cazul unui Brexit fără acord.

Într-un raport publicat în iunie, Comisia Europeană a inclus medicamente și dispozitive medicale într-o listă de sectoare pentru care era necesară „o vigilență continuă și specială”. Multe state din UE se confruntă deja cu deficiențe la unele medicamente din cauza problemelor cu producția, autoritățile de reglementare sau distribuția.

Un sondaj efectuat în 21 de țări europene a arătat că toate au înregistrat deficiențe de medicamente anul trecut, potrivit Grupului farmaceutic al Uniunii Europene. Vaccinurile au fost printre medicamentele cele mai des menționate ca fiind în cantități reduse.

Marea Britanie va trebui să autorizeze sute de medicamente noi la vânzare doar datorită înregistrărilor la nivelul UE. Marea Britanie importă aproximativ 37 de milioane de ambalaje de medicamente în fiecare lună din UE, arată cifrele industriei.

Marea Britanie pierde, de asemenea, capacitățile de supraveghere și de studii clinice, deoarece multe operațiuni s-au mutat deja în UE pentru a putea testa și aproba medicamentele pentru piața UE după Brexit. Tendința ar putea micșora industria farmaceutică locală și va duce la un consum redus și la costuri mai mari.

 

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.