Un echilibru mai bun între muncă și timp liber pentru toți părinții din Europa

La 24 ianuarie, președinția Consiliului Uniunii Europene și Parlamentul European au ajuns la un accord provizoriu asupra unor elemente-cheie ale unei viitoare directive, gândite să ofere premisele legislative pentru un echilibru mai bun între muncă și timp liber pentru toți părinții din statele membre ale Uniunii Europene.

 

Responsabilități egale pentru bărbați și femei în ceea ce privește creșterea copiilor

 

Obiectivul acestei propuneri este de a îmbunătății accesul părinților și al tutorilor copiilor minori la condiții flexibile de lucru și la mai multe zile libere și concedii pentru creșterea copiilor. Noua directivă ar urma să sprijine familiile și să încurajeze bărbații și femeile să-și asume responsabilități egale în ceea ce privește familia. Astfel, noua directivă își propune să sporească numărul de zile libere pe care bărbații le pot cere de la serviciu pentru a rezolva probleme familiale.

Inițiatorii propunerii speră că, odată implementată, această directivă va sprijini reintegrarea femeilor cu copii în câmpul muncii prin echilibrarea responsabilităților domestice. Astfel, ambii părinți vor putea să creeze mai ușor un echilibru stabil între muncă și viața de familie. În același timp, companiile vor avea angajați mai motivați.

 

Principalele elemente ale propunerii

 

Tatăl copilului – sau cel de-al doilea părinte – va putea să ceară cel puțin zece zile libere în preajma datei nașterii copilului. Aceste zile de concediu vor fi plătite în procentaj egal din salariu cu cel stabilit pentru concediul de maternitate în statele membre UE, conform articolului 11 din Directiva Consiliului European  92/85/CEE. Statele membre UE care oferă în prezent un sistem de concedii mai generos ca număr de zile sau plată decât minimum recomandat vor putea să-și mențină actualele condiții.

Ambii părinți sau tutori vor avea dreptul la patru luni de concediu de creștere a copilului, din care două luni netransferabile între părinți și plătite conform legislației naționale.

În premieră la nivelul Uniunii Europene, noua directivă prevede posibilitatea oricărei persoane angajate să ceară până la cinci zile libere pe an pentru a avea grijă de un membru al familie care are nevoie de îngrijire din cauza unei probleme medicale. Statele membre vor putea introduce amendamente și condiții adiționale pentru exercitarea acestui drept.

În același timp, dreptul tuturor părinților de a cere angajatorului un program flexibil se va extinde și asupra celorlalți angajați care au o persoană în întreținere sau în îngrijire.

 

Pași de urmat de la propunere până la implementare

 

24 ianuarie 2019 marchează o zi importantă pentru traseul acestei Directive, de la prima variantă – din aprilie 2017 – până la implementare. Trebuie menționat că acordul provizoriu dintre președinția Consiliului Uniunii Europene și Parlamentul European a avut loc în perioada în care România deține președinția rotativă a Consiliului UE.

Statele membre trebuie să examineze acum acordul provizoriu, pentru a exprima susținerea în comitetul reprezentanților permanenți ai guvernelor statelor membre UE. Un ultim pas va fi votul dublu, în cadrul Consiliului UE și al Parlamentului European.

„Acordul de astăzi este binevenit, deoarece promovează egalitatea între bărbați și femei în UE. Această Directivă va încuraja reinserția femeilor în câmpul muncii și echilibrarea responsabilităților în familie. De asemenea, va contribui la reducerea inechității de venituri între bărbații și femeile din Europa”, a declarat cu această ocazie ministrul muncii și justiției sociale, Marius-Constantin Budai.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.