Un medic de familie atenționează asupra efectelor secundare ale cremelor cu cortizon pentru copii: Pot duce la hipertensiune sau retard de creștere

Medicul de familie Eduard Egri atenționează asupra utilizării la sugari și copii a cremelor sau unguentelor ce conțin cortizon.

Medicul a afirmat că dacă informațiile despre efectele secundare ale acestor produse nu sunt corect spuse părinților, utilizarea îndelungată a corticosteroizilor cu potență ridicată la copii pot provoca pâna la reacții adverse sistemice severe precum hipertensiune arterială, dislipidemie, sindromul Cushing, suprimarea axului hipotalamo-hipofizo-suprarenal, retard de creștere, glaucom, cataractă, atrofie cutanată, etc.

“În ultimul timp am observat o creștere a utilizării acestor unguente care conțin cortizon, la sugari și copii, pentru diferite afecțiuni dermatologice dar din păcate de multe ori fără recomandare medicală sau pentru afecțiuni care nu necesită sau chiar contraindică astfel de terapie”, atenționează medicul de familie.

Potrivit acestuia, aplicarea corticosteroizilor topici cu potențial ridicat, în special la copii dar mai ales la sugari, poate provoca suprimarea imunitară, iar această suprimare poate duce risc de infecții bacteriene și fungice.

De asemenea, cantități mari de corticosteroizi topici pot fi absorbite de pe piele într-o perioadă scurtă de timp, deoarece raportul dintre suprafața corpului și greutate este mai mare decât la adulți.

“ Trebuie să fim extrem de precauți în utilizarea corticosteroizilor topici, în special la pacienții pediatrici, tipul (cu potență cât mai redusă), cantitatea (strat cât mai subțire), timpul de aplicare (cât mai scurt posibil) și obligatoriu prescris de medic atunci când este cazul”, după cum a scris medicul Eduard Egri, pe pagina sa de Facebook.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.