Un medicament dezvoltat de Eli Lilly împotriva Alzheimer a redus plăcile amiloide într-un studiu de mică amploare

Datele preliminare furnizate de primul studiu realizat de compania Eli Lilly pe oameni cu tratamentul său de ultimă generaţie împotriva Alzheimer au arătat că noul medicament a redus nivelurile de plăci amiloide din creierele pacienţilor aflaţi în primele stadii ale acestei maladii cu efecte devastatoare asupra minţii umane, informează Reuters.

Cu cât a fost mai mare doza acestui medicament cu anticorpi, administrat prin injecţie subcutanată, cu atât efectul a fost mai mare, au precizat reprezentanţii companiei Eli Lilly, potrivit Agerpres.

Acest producător farmaceutic, cu sediul în oraşul american Indianapolis, a lansat un studiu clinic de faza III pentru noul său anticorp experimental, însă nu a precizat dozajul care va fi selectat pentru studiile ulterioare, care vor fi de mai mare amploare.

„Încă încercăm să explorăm unele dintre aceste aspecte”, a declarat Dawn Brooks, coordonatoarea departamentului global de dezvoltare a medicamentului din cadrul companiei farmaceutice. Ea mai spune că obiectivul firmei americane este acela de a înţelege cum să echilibreze cel mai bine nivelurile de dozare şi durata tratamentului cu siguranţa pacienţilor.

La o conferinţă medicală organizată în oraşul suedez Goteborg, compania Eli Lilly a prezentat datele intermediare obţinute de la un studiu realizat pe 41 de participanţi. Cercetarea a arătat că procentul de eliminare a plăcilor amiloide a fost de 75% la cei 24 de pacienţi care au primit Remternetug în cele mai mari trei dozaje.

Cel mai frecvent efect advers indus de medicament a fost un tip de inflamaţie cerebrală denumită ARIA-E, care a fost observat la 10 participanţi, iar unul dintre pacienţi a întrerupt tratamentul din cauza unei reacţii adverse severe.

Eli Lilly ar trebui să anunţe înainte de sfârşitul lunii iunie rezultatele studiului său clinic de fază III, implementat pentru a arăta impactul generat asupra capacităţii cognitive de Donanemab, un alt anticorp dezvoltat pentru a scădea depozitele amiloidale, aflat într-un stadiu mai avansat de dezvoltare şi care este administrat prin perfuzii intravenoase.

Două medicamente dezvoltate împotriva Alzheimer de partenerii Eisai Co Ltd şi Biogen Inc au fost autorizate de Agenţia pentru alimente şi medicamente (FDA) din Statele Unite în cadrul unei proceduri accelerate, pe baza dovezilor furnizate despre abilitatea lor de a elimina plăcile amiloide.

Remternetug acţionează într-o manieră similară, dar implică o metodă de administrare mai convenabilă. Eli Lilly testează şi o versiune mai tradiţională de administrare a acestui medicament, prin perfuzii intravenoase.

Peste 6 milioane de americani trăiesc în prezent cu Alzheimer, iar numărul acestor pacienţi urmează să crească până în 2050 la aproape 13 milioane, potrivit Alzheimer’s Association.a

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.