Un medicament utilizat în mod obișnuit pentru tratarea diabetului de tip 2 ar putea ajuta fumătorii să renunțe la țigări

Un nou studiu sugerează că un medicament utilizat în general pentru tratarea diabetului de tip 2 ar putea fi benefic pentru fumătorii care încearcă să renunțe la acest obicei. Cercetătorii italieni au descoperit că pioglitazona, substanța activă din medicamentul pentru diabet, a atenuat efectele renunțării la nicotină în cazul șobolanilor și șoarecilor.

Simptomele de sevraj, care includ poftele, anxietatea și iritabilitatea, pot face viața foarte dificilă pentru fumătorii care încearcă să se lase. Iar medicamentele oferite drept înlocuitori pentru nicotină, printre care plasturi sau sprayuri nazale, au efecte secundare precum greață, dureri de cap sau somn agitat.

 

Simptomele sevrajului, atenuate de medicament

 

Noul studiu, realizat de Universitatea din Camerino, sugerează că pioglitazona ar putea ajuta fumătorii să renunțe la obicei, cu efecte secundare mai puțin grave. Medicamentul vizează receptorii nucleari numiți receptori gamma activat de proliferator peroxisom (PPARy), aflați în zonele creierului implicate în dependența de medicamente.

Șobolanii au fost împărțiți înt două grupuri: unul medicamentos – cărora li s-a administrat o doză de 5,2 mg de nicotină în fiecare zi timp de șapte zile – și un grup de control.

În a opta zi, plasturii cu nicotină au fost îndepărtați și șobolanii au fost plasați în cilindri transparenti timp de 16 ore pentru observare. Printre simptomele de sevraj s-au numărat scrâșnitul dinților, tremurul și căscatul. Aceleași efecte au fost observate și la șoareci.

La șase zile de la îndepărtarea plasturilor, unii dintre șobolani au primit pioglitazonă în doze de 15 și 30 mg/kg.

Autorii studiului au observat o reducere semnificativă a gravității simptomelor de sevraj în rândul rozătoarelor din grupul care primise medicamente, precum și „atenuarea semnificativă a comportamentului asemănător anxietății”.

Persoanele care abuzează de nicotină se confruntă cu un risc cu 30% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, au precizat cercetătorii pentru revista Journal of Neuroscience. Oamenii de știință au adăugat că pioglitazona poate ajuta fumătorii diabetici să renunțe la diminuarea simptomelor fizice și emoționale de sevraj, reducând în același timp rezistența la insulină.

Medicamentul a fost inițial conceput pentru a modifica componența genetică a celulelor pentru a regla cantitatea de glucoză din țesutul muscular și ficat.

Fumatul tutunului este cauza care provoacă cel mai mare număr de cazuri de cancer, iar substanțele chimice produse în timpul inhalării duc la apariția a cel puțin 15 forme diferite ale bolii. Fumatul tutunului provoacă aproximativ 70 la sută din toate cazurile de cancer pulmonar, care are cea mai mare mortalitate dintre toate tipurile de cancer, scrie Daily Mail.

Potrivit specialiștilor, oamenii sunt atrași de fumat deoarece nicotina îi poate face să se simtă bine, dar obiceiul provoacă ușor o dependență puternică.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.