Un neurochirurg rămas în România: Nu mai e nevoie să mergem în Paris ca să vedem un dispozitiv sau un aparat performant

Medicul specialist în neurochirurgie, Cosmin Alexandru Apetrei, a ales să profeseze în România, renunțând la o oferta greu de refuzat din Paris.

Medicul chirurg, în vârstă de 38 de ani, lucrează de 11 ani la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu”.

„Nici eu nu știu când au trecut cei 11 ani. De pe băncile facultății am ajuns prima dată în Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași, unde am rămas până astăzi. Am primit o șansă chiar în ultima zi de rezidențiat, sansă care mi-a schimbat complet viața. Recunosc că niciodată nu mi-am făcut planuri, toate deciziile le-am luat în ultimul moment, cert este că mi-am dorit să fac medicină și asta pentru că am considerat că este un domeniu special, aparte. Inițial am ales psihiatrie, însă nota de la rezidențiat a fost cea care m-a făcut să optez pentru neurochirurgie. La Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” din Iași am ajuns într-un colectiv de oameni minunați, dedicați care m-au acceptat cu ușurință în echipă și am reușit să colaborez foarte bine. A început să îmi placă neurochirurgia din prima zi, când am văzut că sunt acceptat în echipă și-mi permit anumite lucruri și pot să le fac”, a povestit medicul.

În acelaşi timp, el a primit și o ofertă din Franța, însă, medicul a spus că șansa dată de către conducerea Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” din Iași a fost una mai de preț, nereferindu-se la partea financiară.

“În primul an citeam foarte mult despre dotările din străinătate, vizionam documentare, clipuri de prezetare, studiam tratate de specialitate. Astăzi am ajuns să nu mai fie nevoie să mergem în Paris ca să vedem un dispozitiv sau un aparat performant. Avem experți, specialiști care operează cu noua tehnologie, avem de la cine învăța. Nu mai este nevoie să plecăm în alte țări ca să învățăm lucruri noi. Am avut ofertă în Franța dar nu îmi pare rău. Nu vreau să plec!”, a afirmat medicul.

Operaţie a unui pacient infectat cu COVID 19

Specialistul în neurochirurgie a spus că anul acesta am primit și o nouă provocare cea de ajuta într-o operație în care pacientul era infectat cu virusul COVID 19, lucru care a îngreunat intervenția chirurgicală.

“Însă ne-am obișnuit repede cu noile măsuri, cu noile circuite din spital, respectăm toate metodele de protecție, dar grija noastră cea mai mare acum este să ne protejăm pacienții, dar și pe noi”, a mai spus Cosmin Alexandru Apetrei.

El a adăugat că chiar dacă sunt doar câte trei medici într-o gardă, am existat zile în care am primit și câte 100 de bolnavi, din care cel puțin șase au fost operați în aceeași zi.

“Satisfacția cea mai mare a unui medic este atunci când un pacient ajunge din nefericire în comă sau paralizat compet, iar când nimeni nu îi dă nici o șansă și tu reușești să îl faci să plece din spital pe picioarele lui simți cu adevărat că ești făcut pentru această meserie”, a spus medicul.

În ceea ce priveşte viitorul, medicul spune că acesta vine cu un trend nou.

“Nu se mai pune accent pe operații laborioase și tehnici chirurgicale, se pune accent pe operații minim invazive, pe dezvoltarea tehnologiei care te ajută să faci lucruri cu cât mai puține pierderi de sânge, se insistă foarte mult pe calitatea vieții pacientului. Îi încurajez pe colegii mei care vin din urmă să rămână în Iași, astăzi au de la cine învăța”, a adăugat specialistul.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.