Comisia Europeană a aprobat comercializarea unui nou biosimilar de adalimumab (Hulio, Mylan/Fujifilm Kyowa Kirin Biologics) în țările din Spațiul Economic European. Compania farmaceutică Mylan anunță că va începe comercializarea medicamentului în diverse țări europene după 16 octombrie 2018.
Hulio are aceleași indicații ca medicamentul original, Humira (AbbVie). Astfel, la adulți este recomandat în: poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, spondiloartrita axială fără dovadă radiologică a spondilitei anchilozante, artrită psoriazică, psoriazis, hidradenita supurativă, boala Crohn, colita ulcerativă și uveită. La copii, indicațiile sunt: artrita juvenilă idiopatică, forma poliarticulară (la copii cu vârsta de 2 ani și peste); artrita asociată entezitei (la copii cu vârsta de 6 ani și peste); psoriazisul în plăci (la copii cu vârsta începând de la 4 ani); boala Crohn (la copii de la vârsta de 6 ani); hidradenita supurativă (la copii de la vârsta de 12 ani); uveita (la copii cu vârsta de la 2 ani).
Noul medicament se alătură biosimilarelor de adalimumab deja aprobate în SEE, ale căror licențe sunt deținute de Amgen (Amgevita și Solymbic), Boehringer Ingelheim (Cyltezo), Samsung Bioepis UK (Imraldi) și Sandoz (Halimatoz, Hefiya și Hyrimoz). Medicamentul original (Humira/AbbVie) a avut cele mai mari încasări și s-a situat primul în lume, cu vânzări de 18,4 miliarde de dolari în 2017, 16 miliarde în 2016 și 14 miliarde în 2015.
Adalimumab este un medicament biologic injectabil care inhibă factorul de necroză tumorală alfa (TNFα). TNFα este o citokină modulatoare a inflamației implicată în inhibiția procesului de geneză tumorală și în apărarea împotriva infecțiilor. Supraexpresia de TNFα este implicată în patogeneza mai multor afecțiuni inflamatorii, precum artrita reumatoidă sau psoriazisul. Prin legarea specifică de TNFα, adalimumab îi blochează funcția biologică, reducând inflamația și alte simptome ale bolii.
Biosimilaritatea exprimă proprietatea unui medicament de a acționa la fel cu un altul, fără ca structura chimică să fie integral identică. Termenul este utilizat în cazul produselor biologice (în cazul de față, anticorp monoclonal uman), dat fiind că structura extrem de complexă a acestora nu permite reproducerea lor exactă.