Un nou tip de coronavirus: OMS a retransmis spitalelor din întreaga lume recomandări privind prevenirea și controlul infecțiilor

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că a retransmis spitalelor din întreaga lume recomandări privind prevenirea și controlul infecțiilor, în condițiile în care un nou tip de coronavirus, identificat în China, a fost detectat și la pacienți din Thailanda și Japonia. Potrivit OMS, nu există un tratament specific pentru noul virus.

În România, Institutul Naţional de Sănătate Publică a luat deja primele măsuri în ceea ce priveşte noul tip de coronavirus identificat în China, în acest sens fiind informate direcţiile de sănătate publică, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore.

Ea a afirmat că experţi în sănătate publică apreciază că pentru România există un risc scăzut de transmitere.

 

Pacienți infectați cu noul tip de coronavirus în Thailanda și Japonia

 

Un prim caz de infectare cu noul tip de coronavirus, din aceeaşi familie cu Sindromul Respirator Sever Acut (SARS), a fost identificat în Thailanda, a anunţat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), adăugând că este vorba despre o pacientă care a călătorit în China.

Femeia infectată se întorsese din oraşul chinez Wuhan, locul în care a fost semnalat noul virus, şi a fost identificată de autorităţile thailandeze la 8 ianuarie. Iniţial, a fost stabilit diagnosticul clinic de pneumonie uşoară, apoi ”testele de laborator au confirmat că noul coronavirus este cauza”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic.

Femeia, care a fost internată imediat, este în proces de recuperare.

De asemenea, Japonia a confirmat primul caz de infecție. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 30 de ani, din prefectura Kanagawa, din apropiere de Tokyo. El se deplasase în orașul Wuhan, din China.

Până în prezent, în China, dintre cei 41 de pacienţi diagnosticaţi cu acest nou tip de coronavirus în Wuhan (cu 11 milioane de locuitori), un bărbat în vârstă de 61 de ani a murit, potrivit celui mai recent raport oficial.

Departamentul american de Stat a emis o alertă de călătorie pentru regiunea Wuhan.

 

Se caută încă sursa epidemiei

 

Potrivit primelor indicii, epidemia ar fi asociată cu o piaţă de peşte din Wuhan, care a fost închisă la 1 ianuarie din cauza acestui focar.
Nu a fost stabilită nicio dovadă clară privind transmiterea de la om la om şi niciun membru al personalului sanitar nu a fost infectat cu acest virus, a subliniat OMS.
„Secvenţierea genetică” a virusului pe care China a distribuit-o la data de 12 ianuarie „permite mai multor state să diagnosticheze rapid pacienţii”, a subliniat OMS.
Totodată, OMS consideră că este esenţial ca investigaţiile să continue în China pentru a identifica sursa acestui focar şi a oricăror rezervoare animaliere sau gazde intermediare.
Familia coronavirusurilor include un număr mare de virusuri care pot provoca cel mai adesea forme uşoare de boală la om, însă unele dintre ele, precum SARS sau MERS (sindrom respirator din Orientul Mijlociu) au condus la epidemii grave.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.