Un nou vaccin împotriva febrei tifoide a dat rezultate foarte bune la studiile clinice

Factorii care influențează decizia de vaccinare

Un nou vaccin împotriva febrei tifoide (TCV) care poate fi utilizat la copiii mici a dat rezultate foarte bune la testele realizate până acum.

Primul studiu pe pacienți pentru acest vaccin, realizat și publicat în New England Journal of Medicine, a arătat că acesta a oferit protecție pentru 81,6% dintre cei cărora li s-a administrat.

Febra tifoidă afectează anual 11 milioane de oameni și ucide aproximativ 117.000.

Testul, care a fost efectuat pe 20.000 de copii din Nepal, „oferă primele dovezi despre nivelul de impact și potențialul de îmbunătățire a sănătății copiilor în populațiile foarte vulnerabile din întreaga lume”, a declarat autorul principal al studiului, Andrew Pollard de la Universitatea Oxford, citat de Reuters.

Noile studii au un impact uriaș și dau încredere asupra faptului că vaccinul ar putea fi introdus la copii cu vârste între nouă luni și 15 ani, susțin cercetătorii.

 

Cum s-a realizat testul

 

Vaccinul a fost administrat la 10.005 copii în Lalitpur, Nepal, unde boala este endemică. Alți 10.014 au fost imunizați împotriva meningococului pentru a servi drept grup de control. Copiilor li s-a administrat o doză și a durat aproximativ o lună pentru ca vaccinul să poată oferi protecție. În timp ce 38 de copii care au primit vaccinul meningococic au făcut febră tifoidă, s-au înregistrat doar șapte cazuri în rândul tinerilor care au primit vaccinul TCV. Reacțiile adverse raportate au fost similare în ambele grupuri, iar rata apariției febrei legate de vaccin în prima săptămână după tratament a fost de aproximativ 5% în ambele grupuri.

Noul test a fost efectuat pe copii cu vârsta de nouă luni. Aceștia vor fi urmăriți încă un an, în încercarea de a determina cât timp protejează vaccinul împotriva febrei tifoide, infecție bacteriană adesea răspândită prin apa contaminată în regiunile lumii cu o igienizare slabă.

Prevenirea febrei tifoide a devenit deosebit de importantă pentru că unele tulpini, în special în Asia de Sud, devin rezistente la antibiotice. Pakistanul se află acum în mijlocul unui focar de febră tifoidă rezistent la antibiotice.

 

Avertisment pentru cei care călătoresc cu copii mici

 

În prezent există două vaccinuri anti-tifoide. Unul, sub formă de capsulă, este pentru copiii cu vârsta peste șase ani, iar celălalt, administrat sub formă de injecție, nu a dat rezultate la copiii sub doi ani.

În aceste condiții, autoritățile atenționează persoanele din țările occidentale care au copii mici și călătoresc în anumite părți ale lumii că trebuie să fie foarte vigilente și să se asigure că copiii lor beau apă fiartă sau filtrată, iar mâncarea le este pregătită în mod corespunzător.

Între timp, cercetătorii efectuează noi studii clinice și în Bangladesh și Africa pentru a vedea care este gradul de eficiență al vaccinului și în acele zone.

Vaccinul TCV a fost deja aprobat de Comitetul consultativ global al Organizației Mondiale a Sănătății privind siguranța vaccinurilor.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.